Pripreme za školu

Ulazimo u poslednje dane leta i osmehuje nam se školica. Svi su po malo nervozni ali biće lakše ako se na pravi način pozdravite sa letom. Evo liste stvari koje nije loše uraditi pre nego što je vaš mališan spreman za školu.


U nedelji pred školu, mnoge mame se nađu u potpunom ludilu, mnoštvu obaveza i haosu. Nemojte i vi biti u toj gomili. Počnite sada da rešavate sve što treba i uplovite mirni u novu školsku godinu. Ako već sada počnete da uvodite dete u novi raspored, možete biti sugurni da će početak škole proći bez stresa. Evo 6 stvari koje treba da se nađu na vašoj listi prioriteta.


1.Šišanje

Nemojte čekati zadnji vikend pred školicu za novu fizuru. Prvo, sigurno će biti veća gužva a vi ćete imati malo vremena za čekanje. Ali, i pored toga, razmišljajte o detetu. Ukoliko bilo šta pođe pogrešno sa frizurom, recimo zato što je salon pun pobesnele dece pa i frizera, vaše dete će narednog dana u školu poći poljuljanog samopouzdanja. Obavite to šišanje na vreme dok je atmosfera mirnija i manja verovatnoća da će nešto poći naopačke.

Ako to sami radite pratite savete na linku: Mama - frizerka.


2.Pravljenje malih zaliha pribora

Najbolje vreme za kupovinu stvari i pribora za školu je sada. Kupite više nego što mislite da vam treba, i kada dete ubrzo počne da traži još neku svesku, olovku, bojice, vi ćete biti spremni. Sveske, olovke i gumice nemaju rok trajanja, uvek ih možete upotrebiti. Neke stvarčice možete da napravite i sami kao, na primer, držače za olovke, stvarčice za organizaciju ili  čak ranac ili pernicu.


3.Zajedničko pakovanje letnjih uspomena

Ako ste tokom leta pravili i snimke i fotografije svih zanimljivih stvari koje ste radili, sada je vreme da uradite nešto sa tim materijalom.  Prvo sve organizujte u jednom folderu u kompjuteru, odaberite najlepše slike zajedno sa detetom i onda od njih napravite prave fotografije (da dobro ste pročitali, i samo se setite kako je vama lepo kad vidite fotografije, pa makar i izbledele, iz vašeg detinjstva). Naravno od njih možete napraviti klasičan album a možete se i inspirisati u članku Ideje za izlaganje dečijih radova u kući i tako izložite i fotografije. Ovako ćete razveseliti vaše zidove.


4.Pravljenje rasporeda

Ako sada malo poradite na svom rasporedu i organizaciji, to će vam uštedeti mnogo vremena i nervoze kasnije. Usaglasite odmah časove klavira, plesa, engleski, tenis, plivanje i ko zna šta još sa vašim obavezama. Recite deci već sada da ih sredom kada vi imate jogu, na dodatne aktivnosti vodi otac ili neko drugi itd. Ako znate da ćete svakog utorka celo popodne provoditi sa decom na raznim aktivnostima, možete odmah da isplanirate svoju nedelju, a i obroke, u skladu sa tim.

Još saveta za organizaciju u člancima Strategijska ušteda vremena i Kako da odredite prioritete.


5.Vraćanje ritma

Nemojte čekati da počne škola da biste decu terali u devet u krevet i budili ih ujutru na vreme. Pokušajte da ih već sada pripremate kako biste olakšali ulazak u rutinu školice. Naravno, leto jeste vreme za opuštanje ali barem poslednje nedelje pred školicu ubacite ranije buđenje koje će i onako za koji dan biti standard. Videćete da će to olakšati privikavanje.


6.Upoznavanje škole

Prošetajte do škole, razgledajte dvoriše, igralište, učionice (ako je to moguće). Neka mu školsko okruženje postane blisko. Omogućite detetu da se igra u školskom dvorištu dok traje školski raspust, neka vozi bicikl ili rolere, igrajte se sa njim loptom, crtajte raznobojnim kredama. Kada počne škola biće samopouzdanije i sigurnije jer mu ambijent neće biti potpuno nepoznat.


Da li ste već u pripremama za početak škole?VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 10.0/10 (glasova: 12)


Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama