Pravila za odgajanje beba: šta se menja a šta ne

Kada dobijete bebu, prethodne generacije žena (mame, tetke, bake itd.) predstavljaju važan (ako ne i prvi) izvor informacija. One pružaju praktičnu i emotivnu podršku i savete i njima se uglavnom bezgranično veruje. Ali, onda odete do doktora ili popričate sa svežom mamom u nekom redu i oni vas iznenade potpuno drugačijim savetom. Dešava se stalno, ali i nauka  se razvija (uglavnom na bolje) i postoje savremeni saveti koji su se menjali godinama. To su:


Foto: deltaMike, Flickr.com

Kako beba treba da spava

Ako se nešto menjalo kroz godine, to je način na koji beba treba da spava. Opšte pravilo se promenilo sa povećanjem skretanja pažnje na sindrom iznenadne smrti kod beba u snu. Umesto stavljanja bebe na stranu ili na stomak i ušuškavanja zajedno sa omiljenom igračkom poput plišanog mede ili jastuka i slično, savetuje se da bebe od prvog dana spavaju na leđima i bez bilo kakvih stvari u krevecu.


Ishrana bebe

Do pre par generacija je bilo sasvim normalno hranjenje na flašicu. Ali, sa povećanjem istraživanja vrednosti i značaja majčinog mleka, povećao se i broj majki koje isključivo doje. Što se uvođenja čvrste hrane tiče, ako deka pokuša da bebi od 3 meseca da krompiriće to je zato što je to nekada bilo normalno. Danas se, međutim, preporučuje uvođenje čvrste hrane od 6 meseci. Sve ranije, u konsultaciji sa detetovim lekarom.


Vaspitanje i disciplina

Čak su i naše generacije vaspitavane da se plaše roditelja i učitelja, „da budu tu ali da se ne čuju“ ili su dobijali „po guzi“ (ili nekom drugom delu tela) što je u današnje vreme sve manje zamislivo. Danas je mnogo drugih načina vaspitanja koji se smatraju efikasnijim. Više na ovu temu u članku Vaspitne mere efikasnije od batina.


Bezbednost u kolima

Sigurno se sećate da vi niste bili vezani na zadnjem sedištu u kolima, a kamoli u sedištu. Sada je to ne samo nepreporučljivo već i zakonom zabranjeno! U današnje vreme nigde ne krećemo bez sedišta što je mnogo, mnogo bezbednije! Čak i kada neko stariji ne misli da sedište mora da se ima za „par kilometara“ ne slušajte ga! Obavezno pročitajte: Deca u automobilu - nikad van autosedišta9 načina da detetu ulepšate vožnju u autosedištu.


Naićićete i na druge izmene, jednostavno budite otvoreni za njih. Ali, sa druge strane, postoje i ona pravila koja se nikada neće promeniti:


  • Deci je potrebna ljubav

Najlepša stvar koju možemo pružiti deci je naša ljubav i pažnja. U takvim uslovima deca cvetaju!

  • U odgajanju i vaspitavanju dece ima uvek nešto novo da se nauči

Roditeljstvo nam ne polazi za rukom svaki dan, normalno je grešiti. Ali, važno je pokušavati i učiti.

  • Ne postoji jedan pravi način za odgajanje dece

Pronađite roditeljski pristup koji odgovara vama i vašoj porodici. Da biste uspeli u tome prvo treba da shvatite šta je vama važno, da naučite nešto o tome kako se deca razvijaju (kako biste imali realna očekivanja od svog deteta) i da filtrirate sve savete i informacije. Svakako, isprobajte tehnike koje su uspevale vašoj majci, ali nemojte misliti da morate baš sve da radite kao ona samo zato što je to „funkcionisalo u njeno vreme“. Pronađite svoj recept za uspeh!


Da li ste vi dobijali oprečne savete za negu bebe? Od koga i kako ste reagovali u takvim situacijama?


VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 9.6/10 (glasova: 8)


Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama