Igranje sa čokoladom

Mama Milena kaže: “Oduvek me je privlačila čokolada u svim svojim oblicima. Naročito su mi bili fascinantni ukrasi od čokolade i smatrala sam da daju posebnu vrednost dezertu, jer plene svojim primamljivim izgledom, a onda osvajaju ukusom. Izgledaju sofisticirano, a u stvari ih uopšte nije teško napraviti.“. U ovom članku Milena sa vama deli svoje savete i ideje o tome kako napraviti fantastične ukrase od čokolade za razne poslastice.


Postupak

Čokoladu najpre treba otopiti, ali na poseban način. Treba je narendati i zagrevati na niskoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici na 10 sekundi. Zatim promešati, pa vratiti na novo kratko dogrevanje onoliko puta koliko je potrebno da se čokolada otopi. Ovaj postupak omogućava da čokoladni ukrasi budu postojani i krti, odnosno da zadrže svoj oblik na sobnoj temperaturi.


Pločice

Otopljenu čokoladu razmažite po aluminijumskoj foliji u debljini od 3mm. Stavite je u frižider da se stegne. Kada bude dovoljno čvrsta, polomite je po sredini, a onda svako parče na još manje pločice nepravilnog oblika. Što su pločice nepravilnijeg oblika, to će vaša torta, sladoled ili mafin izgledati atraktivnije. Slika: fika-aa.blogspot.com.


Uvojci

Postoji više načina da napravite čokoladne rolnice, kovrdže i ostale uvojke. Možete otopljenu čokoladu razmazati u paralelnim potezima po parčetu  papira za pečenje. Zarolajte papir, stavite u čašu kako bi se čokolada savila u ‘kovrdžu’. Takođe, možete stvrdnuti čokoladu u blok debljine 5mm i onda guliti nožem sloj po sloj. Dobićete čvrste rolnice. Ako napravite tanji blok i kuhinjskom špatulicom gulite do podloge, stvaraće se nežne i prhke rolnice, slične štapiću cimeta. Za uvijene trakice jednostavno uzmite parče čokolade i nožićem za ljuštenje krompira gulite po ivici.


Slika: hungarianhousewife.com

Šare

Moja omiljena metoda su razne šare, jer kao dete čokoladnom crtam jednostavne oblike, a svaki izgleda sjajno na bilo kom dezertu. Otopljenu čokoladu treba sipati u malu plastičnu kesu i izbušiti rupicu, pa to koristiti kao špric i istiskivati po pek papiru. Počnite od cvetića, srca, zvezde, pa pređite na neke komplikovanije oblike. Možete po papiru iscrtati olovkom željeni oblik, pa preko toga iscrtavati čokoladom. Bitno je samo da se jedna šara radi u jednom potezu, odnosno da su svi elementi šare međusobno povezani. Zabavljam se kada crtam nešto što liči na kineska slova ili na nečitak doktorski potpis.


Slika: sum.ptuo.us.

Listići

Ova vrsta čokoladne dekoracije podseća na tradicionalno ukrašavanje slatkiša, pa najbolje ide uz svima znane bakine poslastice. Uberite lišće različitog oblika, operite ga i osušite. Čokoladu kašičicom ili četkicom razmažite po zadnjoj strani lista u tankom sloju. Nakon što se u frižideru stvrdnu, čokoladne falsifikate pažljivo skinite sa njihovih prirodnih originala.


Slika: aww.ninemsn.com.au.


Dekoracije možete čuvati u plastičnoj kutiji u zamrzivaču i izvući ih kada želite da postignete wow efekat. Pustite muziku, prepustite se svojoj kreativnosti i uživajte u igri s čokoladom. I još nešto – ne zaboravite da čokolada ima tri boje...


Autor teksta: Milena Popović, on line business mama, vlasnik  www.optimistshop.etsy.com i suvlasnik sajta www.kolaci-beograd.rs.


Više o poslasticama koje pravi Kolači Beograd saznajte na njihovom sajtu. Oduševite goste dezertom sjajnog izgleda i savršenog ukusa, a sebe poštedite dodatne obaveze. Kolači Beograd vrši isporuku na kućnu adresu.


Kontakt: 063/477-507 (Stari grad); 064/19-96-871 (Novi Beograd)

www.facebook.com/KolaciBeogradVN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 9.3/10 (glasova: 12)


1 komentar za “Igranje sa čokoladom”
 1. 3-8-2015
  21:52

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:mira bandic

  Komentar:

  super svaka cast pomogli ste mi da i ja nesto naucim

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama