Začini u ishrani beba i dece

Kada uopšte počnemo da razmišljamo na temu dodavanja ukusa dečijoj hrani prva stvar koja padne na pamet jesu ili šećer ili so, dok potpuno zaboravimo na biljne začine. Kada sami spremate hranu za bebe imate priliku da eksperimentišete ukusima. Iskoristite ovu priliku i koristite začine da učinite kašice zanimljivijima. Ovo je divan način da proširite bebin ukus i priviknete je na zdraviji način pripremanja jela.Začini su, prema standardima ISO, proizvodi biljnog porekla ili njihove smeše, bez primesa, karakterističnog mirisa i ukusa koji se dodaju jelima, prehrambenim proizvodima i pićima radi poboljšanja arome i bolje svarljivosti.


Nije neophodno da "začinjeno" znači "ljuto", nego taj izraz obuhvata čitav niz ukusa i aroma, kao i različite vrste začinskog bilja i povrća. Začini su klasifikovani od blagih, preko aromatičnih do ljutih i oštrih.


Dojenje i začini

Upoznavanje deteta sa različitim ukusima i mirisima ne započinje uvođenjem mešovite ishrane, nego deca uče dojenjem i osećaju promene u ukusu majčinog mleka, koje se menja sa njenom dnevnom ishranom i začinima koje koristi u pripremi jela.


Bitno je naglasiti da se u mlečnu hranu za odojčad nikako ne dodaju bilo kakvi začini.


Stručnjaci veruju da se uvođenje mešovite ishrane ranim izlaganjem različitim aromama majčinog mleka dete upoznaje sa ukusima i priprema za dohranu i uobičajene začine koji se koriste u njegovom domaćinstvu.


Kada se može početi sa začinima?

Dohrana bebe najčešće započinje namirnicama jednostavnih ukusa, ali i nove teksture. Prema preporukama stručnjaka sa uvođenjem začina u ishranu deteta treba sačekati do 8. meseca starosti. Začine se uvodi kao i nove namirnice, postepeno, ali u vrlo malim količinama i treba pričekati barem šest dana pre uvođenja novog začina da bi se smanjila opasnost od iritacije i utvrdio mogući uzrok bilo koje neželjene reakcije.


Najčešći začini u ishrani dece, prisutni u veoma malim količinama su:

vanila

cimet

metvica

korica od limuna i pomorandže

bosiljak

peršun

origano

ruzmarin

beli luk

sušena paprika

sušeni paradajz

muskatni oraščić, biber


Značaj začina

Pošto začini spadaju u grupu lekovitog bilja, značaj im je višestruk, od smirujućeg delovanja, preko poboljšanja varenja i apetita kod dece sve do antibakterijskog i antioksidativnog efekta. Začini koje vaše dete najbolje prihvata mogu vam pomoći i pri uvođenju novih namirnica u njegovu ishranu. Opšte poznato je da deca lakše prihvataju nove namirnice ako im se doda već poznati ukus.


Koje začine koristiti?

Začine i mešavine začina koji sadrže primese: dodatu so ili šećer, pojačivače ukusa (MNG – mononatrijum-glutaminat) i veštačke boje treba u potpunosti izbegavati. Pravilan izbor začina veoma je važan zato što se na tržištu pojavljuju u raznim mešavinama. Najbolje je koristiti sveže začine (peršun, bosiljak, celer, beli luk, crveni luk, timijan) kontrolisanog porekla i sušene začine (vanila, cimet, kumin, šafran, sušeno povrće, biber) sa sertifikatima, jasnog sastava i roka trajanja.


U domaćinstvu začine treba čuvati na čistom i suvom mestu, zaštićenom od svetlosti zbog očuvanja kvaliteta i sprečavanja kontaminacije.


Začini čine hranu za dete zanimljivijom i ukusnijom, čime se izbegava prekomerno soljenje i šećerenje u cilju poboljšanja ukusa.


Da li vi koristite začine u jelima za decu i od kada?Autor: Tena Niseteo, dipl. inž. preh. tehn.
klinički dijetetičar/nutricionist

Izvor: www.novalac.rs


VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 9.1/10 (glasova: 8)


3 komentara za “Začini u ishrani beba i dece”
 1. 8-7-2012
  22:19

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 1
  Autor:JASMINA VLADIMIR

  Komentar:

  nemamo bebu,nisam trudna ali redovno citamo sve o bebama,!u planu nam je da uskoro postanemo roditelji!znam da ovaj komentar nikome ne daje savet,ali mi smo srecni sto se druzimo sa vama!!!hvala vam sto toliko puno savet dajete i pomazete svim i buducim mamicama!veoma lepo od vas!!!

 2. 4-2-2013
  11:39

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
  Autor:Nikolina

  Komentar:

  Naša bebica je sa nekih godinu dana počela ravnopravno da sudjeluje u obroku za porodičnim stolom. Mogu reći da se od tada naš način ishrane promijenio na bolje u znatnoj mjeri. Vegetu ne koristim uopšte, manje solim, ne biberim, ne koristim ljutu papriku. U svako jelo ubacim ponešto od biljnih začina, najčešće origano, bosiljak, ruzmarin, a u hladna jela kopar. Takođe, uvela sam u ishranu i integralno pšenično brašno, heljdu i heljdino brašno, ječmeno brašno. Sve su to zdrave namirnice koje nisu pretjerano skupe. Bebici ubacim u jelo i pomalo bijelog ili crnog luka i do sada nisam primjetila da nešto odbija. Paštete, salame i viršle niti je jeo niti mu planiram dati. To je neko moje iskustvo, pa ako nekom pomaže, super!

 3. 21-6-2013
  14:32

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:višnja

  Komentar:

  moja devočica ima godinu dana punih i pitam se mogu li kada joj pravim kiflice i keksiće da stavim susam kao začin?

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama