Strah i anksioznost: kako pomoći detetu koje se plaši

Periodi straha i anksioznosti kod dece su normalni tokom odrastanja. Često su deca stidljiva, strah ih je novih stvari, plaše se mraka ili odvojenosti od roditelja. Ovakvi problem jesu uobičajeni, ali ih ipak treba pažljivo tretirati. Po mišljenju psihologa problem anksioznosti je jedan od najčešćih emocionalnih poremećaja kod dece, a ukoliko se ne obrati pažnja na taj problem, on kasnije može da utiče na svakodnevni život deteta. Čak i veoma mala deca mogu da iskuse ovo osećanje.

 

Koja je razlika između straha i anksioznosti?

Deca doživljavaju različite oblike straha i anksioznosti od trenutka kada se rode. Nekada nam dete plačem ili nervozom jasno stavi do znanja da je uplašeno. Ali, nekada je teško indentifikovati anksioznost kod deteta, posebno kod dece kojima je teško da podele svoja osećanja sa drugima.

Anksioznost je normalno emocionalno stanje koje svi osete u raznim trenucima u životu. Usko je povezano sa strahom, koji je takođe neophodna emocija koju svi osećaju. Potrebno je da se plašimo određenih situacija kako bismo sebe zaštitili od opasnosti. Strah opisujemo rečima uplašen ili prestravljen i on je koristan osobi kada je, na primer, spreči da se približi opasnoj životinji. Anksioznost je vezana za očekivani, predviđeni strah od nečega što će se desiti u budućnosti. Za opisivanje anksioznosti koriste se reči kao zabrinutost, nervoza, napetost, stidljivost, opreznost. Anksioznost je korisna kada smo suočeni sa nekom teškom situacijom i normalno je da se ona javi npr.pred ispit ili pred obraćanje grupi  ljudi. Ona nam pomaže da se pripremimo za težak zadatak.


Predispozicije za anksioznost kod dece

Genetika svakako igra značajnu ulogu kod razvijanja anksioznosti kod dece - naime, deca čiji su roditelji anksiozni ili depresivni imaju 7 do 11 puta veće šanse da razviju ovaj poremećaj u poređenju sa decom u čijim porodicama nema takvog genetskog nasleđa.


Takođe, osetljivija, stidljiva i povučena deca imaju veće šanse za razvijanje anksioznosti, jer su u samom početku negativna i sklona tome da izbegavaju učestvovanje u različitim aktivnostima zbog straha.


Razumevanje anksioznosti u detinjstvu

Normalno je da deca ponekad osećaju blagi strah i da njega ne treba mešati sa anksioznošću. Roditelji treba da se zabrinu tek ako strahovi postanu preterani i dete zbog njih ne uspeva da funkcioniše u svakodnevnom životu. Čak i tada, roditelji treba da budu svesni da se anksioznosti ne treba plašiti, već reagovati tako da se ona ublaži i prevaziđe.


Postoji više tipova strahova koji se kod dece često preklapaju:


Strah od razdavajanja

Deca koja osećaju ovu vrstu straha se plaše da će se desiti nešto loše kad su odvojeni od mame i tate. Često dobijaju da budu bez roditelja, bilo da idu u školu, prespavaju kod prijatelja ili ostanu kod kuće sa nekom drugom osobom koja ih čuva.

Društveni strahovi

Ova deca su stidljiva ili povučena, u nekim slučajevima brinu o tome šta drugi ljudi misle o njima. Dete sa ovakvim strahom izbegava situacije u koje je uključeno više osoba i ima poteškoće u stvaranju prijateljstava.

Specifični strahovi

Dete može da se plaši neke specifične situacije ili predmeta, na primer vode ili pasa. U ovim slučajevima, strah može da postane toliko intenzivan da dete izbegava situacije u kojima treba da se suoči sa svojim strahom.


Uopštena anksioznost

Ova deca preterano brinu i to o svemu, od toga da li će stići da urade domaće zadatke, preko toga kako će se pokazati u sportu kojim se bave, brinu o članovima svoje porodice i svim novim stvarima sa kojima se suočavaju. Često traže podršku, a mogu da pate i od nagona za povraćanjem, glavobolje ili problema sa spavanjem.

Opsesivno kompulsivni popremećaj

Deca sa ovim problemom imaju tendenciju da ponavljaju postupke ili misli, i to obično one vezane za neki strah. Na primer, dešava se da stalno proveravaju da li su vrata zakjučana iz straha od pljačkaša. 


Vodič za roditelje: kako da pomognete detetu, a ne smetate

Roditelji mogu da imaju kako pozitivan tako i manje pozitivan uticaj na dečje strahove.


Neke od roditeljskih akcija sa pozitivnim uticajem su:


 • Podsticanje hrabrog ponašanja kod dece.

Ohrabrite dete da se postepeno suoči sa svojim strahovima. Roditelj treba da osmisli male korake u ovom pravcu kako bi dete imalo osećaj da kontroliše situaciju kad se suočava sa svojim strahom. Ponavljajte ove male korake i nagradite dete za svaki korak. Mala deca posebno dobro reaguju na simbolične nagrade kao što su, recimo, zvezdice za svaki uspešan korak.


 • Empatija.

Nastojte da se stavite u detetov položaj i pokušate da razumete strah koji ono oseća. Ovde je važno da zapamtite da obraćanje pažnje na neko ponašanje utiče da se ono javlja češće, dok nedostatak pažnje čini da se ono dešava ređe. To međutim ne znači da treba da ignorišete dečje strahove, već da obratite što manje pažnje na njih i ne dižete paniku i stavljate ih u prvi plan. Sa druge strane, kad dete pokaže hrabrost, to treba naglasiti i posvetiti mu pažnju.


 • Pomoć detetu da izgradi samopouzdanje.

Veoma je važno da dete samostalno obavlja određene zadatke. Dozvolite detetu da pogreši i ne pokušavajte da sve popravite umesto njega i preuzmete stvar kad se desi problem. Roditelji često naslute da će se dete u određenom trenutku uplašiti i unapred pokušavaju da izbegnu takve situacije. Ovakvo ponašanje, međutim, samo pothranjuje dečji strah da samo ne može da se izbori sa takvom situacijom.


 • Postavljanje modela dobrog ponašanja. Roditelji na prvom mestu treba da pokažu da i sami umeju da ostanu mirni i pribrani.


Ponašanje koje ne pomaže kod dečjeg straha može da bude ako:


 • Priskačete detetu u pomoć suviše rano pre nego što ste mu dali šansu da samo pokuša. Iako to deluje sasvim prirodno, u situacijama u kojima roditelji uvek rešavaju problem, dete će i dalje razvijati strah koji ima umesto da se „uhvati u koštac“ sa njim.
 • Dozvoljavate detetu da uvek izbegava situacije koje ga plaše. Svaki put kad dozvolite detetu da izbegne ono čega se plaši, samo pojačavate i dodajete na značaju tom strahu.
 • Nestrpljivost roditelja. Nastojte da ostanete mirni i nemojte da prenosite svoj stres na dete. Pružite detetu vreme i mesto da se izbori sa strahom.


Kad treba potražiti pomoć stručnjaka

Stručna pomoć je potrebna ako primetite da strahovi sprečavaju dete u učestvovanju u aktivnostima koje želi i kojima se bave njegovi vršnjaci ili drugari u školi, vrtiću ili ulici. Bez sumnje, neka deca sama prevaziđu strahove, ali neka ukoliko ne dobiju pomoć stručnjaka mogu da doživaljavaju ozbiljan stres tokom života kao rezultat anksioznosti.


U svakom slučaju, ukoliko ste zabrinuti zbog nekog dečjeg straha, posavetujte se sa pedijatrom ili psihologom oko najboljeg načina za rešenje tog problema.


Plaši li se vaše dete određenih situacija? Na koji način mu pomažete da se suoči sa tim strahom i prevaziđe ga?
VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 8.1/10 (glasova: 33)


29 komentara za “Strah i anksioznost: kako pomoći detetu koje se plaši”
 1. 11-6-2012
  18:33

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Igor

  Komentar:

  Imam devojčicu od 6 godina koja se od pre godinu dana plaši pasa i velikih i malih. Strah je povremeno paničan i dete ne može da se igra u parku, već traži da se sklonimo što pre. Reaguje na pse čak i kada su udaljeni 200m i krije se iza mene ili supruge. Nije do sada imala nikakvih iskustava sa psima. Molio bih za savet šta da radimo povodom ovog problema.

 2. 18-10-2012
  09:00

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 0
  Autor:nenadovic svetlana

  Komentar:

  Imam cerkicu 8god. i ide u 2 razred.Ona ima slabo samopouzdanje,izbegava vrsnjake,za svaku aktivnost trazi potvrdu od mene cak ni u toalet nece da ide dok se nejavi vise puta.Ibegava svako drustvo.Zbog svega ima problem i sa ucenjem,nedostatak koncetracije….Vodila sam je i koo psihologa i defektologa.Radili smo i test iteligencije i sve je bilo uredu,mislim nije maloumna.Doktorka je rekla da treba raditi na njenom samopouzdanju,i da je sto vise guram u drustvo…Ali ja ne vidim nikakav napredak.Bojim se kako cemo dalje da funkcionisemo i bojim se za njenu buducnost…..Ako neko ima iskustvo sa ovim problemom molim za pomoc!!!!

 3. 18-10-2012
  11:13

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:nenadovic svetlana

  Komentar:

  Hvala vam puno,u ovakoj situaciji svaki vid podrske mi mnogo znaci a narocito necije iskustvo………jos jednom hvala

 4. 4-12-2012
  09:00

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Mama

  Komentar:

  Moja cerka ima 8 godina i od nedavno je pocela da se boji vampira. Strah se manifestuje tako sto nocu ne moze da spava bez upaljenog svetla i bez mene u krevetu pored nje. Rekla mi je da je pre par godina videla vampire na TV-u a pocela je da se boji odjednom, ni iz cega. Licno ne mogu da udjem u trag kako se taj strah rasplinio i zaista sam zabrinuta. Razgovaram sa njom o tome, cak sam promenila metodu i stavila beli luk kraj kreveta i nista ne pomaze. Pokusavam da joj pred spavanje skrenem misli pricajuci joj bajke, preko dana sam ukinula gledanje TV-a i svodimo se na igranje drustvenih igrara. Sa druge strane, u skoli je izuzetno stidljiva i povucena a zbog nespavanja je kod kuce agresivna. Molim vas da me posavetujete, ocajna sam.
  Hvala unapred

  • 4-12-2012
   09:39

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 0
   Autor: jovanka

   Komentar:

   Draga Mama, prosledili smo Vaše pitanje našoj saradnici, psihoterapeutu Tatjani Šešum i ona kaže: “Povremeno se jave strahovi kod dece zbog toga što su nešto neodgovarajuće gledali na TV ali oni brzo prođu. Drugim rečima zdrava deca ih obrade ili potisnu pa zaborave. Ukoliko ovaj strah traje duže od recimo 10 dana ili 2 nedelje najbolje je obratiti se za pomoć pedijatru ili psihologu (jer strah može da ukaže na bezbroj različitih mogućnosti koje su što individualne što porodične) koji mogu da obave intervju sa detetom kako bi se bolje razumeo uzrok problema.”. Nadamo se da ovo považe.

 5. 25-12-2012
  22:28

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 0 Thumb down 4
  Autor:Jelena

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 6. 16-3-2013
  00:16

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 0
  Autor:dragana

  Komentar:

  imam devojcicu 7 godina,boji se da ide sama stepenicama u zgradi,neznam kako da joj razbijem taj strah

 7. 1-7-2013
  20:23

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 2 Thumb down 5
  Autor:Milanka

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 8. 22-10-2013
  21:06

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:tanja

  Komentar:

  Zdravo!Imam cerkicu od 18 mjeseci koja se plasi kada me neko udari.Da bude jasnije sada se razvodim i razlog naseg okoncanja braka je fizicko maltretiranje od strane moga bivseg supruga.Svo to fizicko maltretiraje 5 puta je gledala moja cerkica koja je svaki put jako plakala i do koje nisam mogla doci jer su mi je oduzimali iz narucja.Problem je sto je sada jako uplasena.Sta da radim?

 9. 26-10-2013
  00:37

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 1
  Autor:MIRJANA

  Komentar:

  Dobar dan. Imam sina 12 god.koji je pod uticajem oca i ocevih reakcija posle neke ocene bilo to 3-ka..,ili recimo treninga na plivanju gde je recimo zabusavao cesto slusao oceve grdnje i kritike ,znao mu je reci da je za njega ocena 1-an i 5-et…ili da ko ti je kriv sto nisi ucio…ili da ga istuce.Iz straha je poceo da laze pa je rekao da je prosao odlicnim na kraju godine,a bio je vrlodobar…nije los djak,alo kada sam ga pitala jeli mu tesko da kaze istinu rekao je meni da se boji tih grdnji i kritika.Kako bih mogla toga da ga oslobodim,i kako da se ja postavim. hvala

 10. 7-11-2013
  22:44

    |  reply
  Thumb up 5 Thumb down 2
  Autor:ema

  Komentar:

  zdravo imam sina 8 godina i ide u treci razred boji se da ostane bez mene u skolu od drugog razreda ja sedim sa njim u skolu cak kad treba da idem negde on jako place i moram ga voditi samnom.Sta da radim

 11. 9-12-2013
  22:45

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 9 Thumb down 5
  Autor:venecuela

  Komentar:

  imam devojčicu,7 godina.Već dve nedelje plačući ide u školu.Navodno ništa se nije desilo i sve je u redu.Ne mogu da doprem do nje.Znoje joj se dlanovi,loše jede,češka se,depresivna je i apatična.Učiteljica ništa ne primećuje,kaže da je sve u redu.Stalno se plaši da neko neće doći po nju u školu posle časova.Kako da doprem do nje?

 12. 25-4-2014
  20:45

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:indira sahinovic nikic

  Komentar:

  Zdravo ja imam curicu od 6 godina ona ima nervozu pocne je boliti stomak kad krene u skolu i kada treba uci pode da place uciteljica kaze da taj plac traje samo 2 do 3 minute i ona postane vesela i super curica u skoli alinekad ude bez placa sva vesela i sretna pa vas molim za pomoc i savjet kako da ide u skolu bez placa i nervoze?Hvala

 13. 23-6-2014
  11:16

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Zdenka

  Komentar:

  Zdravo , majka sam tri dječaka i dvije djevojčice , sa njima nisam imala problema ni poteškoća u odrastanju . Želim da sa nekim podijelim iskustvo jer mi nije bas sve jedno ! Dobili smo nove komšije u zgradi koja ima 4 stana , supružnici i njihov sinčić koji ima tri godine , majka je sa njim po cijeli dan jer otac radi u drugom gradu i dolazi iza 7/8 uveče.

  Kako imam obaveza oko moje porodice nisam naklonjena sa nekim pretjeranim druženjem ili namećanjem u okruženju ali svakako popričam sa komsinicama i uredno se javljam preko dana . Kako sam već vise od pola godine tik vrata uz vrata sa novom komsinicinom primjetila sam čudan način života i to me pomalo počelo iritirati ( mozda bi već neko drugi i reagovao do sada ) dakle mlada mama ne izlazi iz kuće osim kada obavi jutarnju kupovinu za to vrijeme moja djeca se strave jer ona ostavi malog sina samog u kući i za to vrijeme on vrišti i lupa o vrata . Tako svaki dan . Vrišti od kada se probudi dok ( valjda ne zaspe od te silne histerije ) . Ujutro i uvečer se redovovno budimo od vriske koja ne prestaje , kada mu dodje otac vikendom je on taj koji dijete izvede iz kuće u šetnju a ona ostaje u kući zatvorena kao što je slučaj od kada su se preselili. Vise puta me je suprug odgovarao od moje namjere da je pitam da li joj treba pomoć ili ako je dijete bolesno da znamo kako bi imali vise razumijevanja ali me je svaki put uspio odgovoriti od namjere. Par puta je bio slučaj da donesem račune , pozvonim na vratima i kada ih gospodjo otvori na njenom licu je odraz nekog velikog čuđenje i straha , sto je po meni još jedan razlog za brigu .

  Ne znam sto da mislim vise i sto da radim , dijete mi je zao i ne znam do kada mogu slušati neprestano vrisku koja nije bas za ignorisati . S obzirom da imamo veliko dvorište i lijepo za igru on se još nije igrao vani , prozori su uvijek zatvoreni , ovo sve sto pišem nije obični komsijski trač nego vrlo ozbiljna stvar nebih ovo dijelila sa vama da sam imala iskustva lično ili da sam upoznata sa nekim od drugih , po prvi put se srijecem sa ovako nečim i molim vas za mišljenja . Hvala unaprijed .

  • 24-6-2014
   16:34

     |  reply
   Thumb up 1 Thumb down 0
   Autor:jelena

   Komentar:

   Da li ste pomislili možda da se obratite centru za socijalni rad? Ako se majka čudno ponaša i ako mislite da to može da ugrozi dete ili ga već ugrožava najbolje je da se obratite nekom stručnom licu.

   Pozdrav

 14. 10-7-2014
  20:50

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 7 Thumb down 2
  Autor:JASMINA

  Komentar:

  IMAM DEVOJCICU OD 4 GOD,KAKO JE BILO OVO NEVREME OD TAD KAKO POCNE DA DUVA VETAR ONA POCINJE DA PLACE I POKLOPI USI NECE DA CUJE ZVUK VETRA I TRAZI DA SE SVE ZATVORI DA NIGDE NEDUVA VETAR.NEZNAM KAKO DA JOJ POMOGNEM TO VEC TRAJE I VIDIM DA JE POD STRESOM MISLILA SAM PROCICE TREBA VREMENA ALI ME POLASI TAJ NJEN STRAH I NIJE TO SAMO KOD MOG DETETA NEGO SVA DECA U KOMSILUKU TAKO REAGUJU ,MISLIM NA MANJU DECU STA RADETI ?

 15. 14-8-2014
  12:02

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
  Autor:Jelena

  Komentar:

  Moj sincic ima 2 i po godine i vec nekoliko meseci ima neke cudne strahove.Boji se svega i svacega. Boji se Deda Mraza, helikoptera, vode… Kad god se uplasi on me pita-mama je l’ da da ne postoji Deda Mraz? Ja pokusavam da mu sve lepo objasnim ali se boji i dalje, toliko da se pred spavanje sav preznoji. Ako mu ispricam neku bajku on se toliko udubi u to da pocne da se boji vuka i zlih maceha i svega negativnog,pa smo zato prestali da pricamo bajke i presli na pesmice. Na bazenu i na moru se sav istraumira ako ga neko dete slucajno uprska vodom. :( Da li su ovi strahovi do nekle normalni za ovaj uzrast ili treba da se obratim strucnom licu?

 16. 31-8-2014
  11:54

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 0
  Autor:viki

  Komentar:

  Cao imam devojcicu od osam godina,veoma je osetljiva i previse plasljiva.Nisam obracala paznju toliko na taj strah,jer sam mislila da je mala i da je to normalno,medjutim sad nesme u prodavnicu,svako vece place pred spavanje i ide cesto u wc,plasi se ako se neispisa nemoze da se uspava.Imali smo velikih problema u porodici.svekar je cele zime pretio kako ce nas ubiti i svasta nesto.Sada je situacija mirna ali ona nemoze da se smiri.Jako se brinem,molim vas kazite mi sta da radim!!!Hvala unapred!!!

 17. 31-8-2014
  20:46

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Sara

  Komentar:

  Moja cerka ima 13 godina,sada ce krenuti u sedmi razred osnovne skole. Tokom raspusta sam primetila da se plasi skole. Cak mi je jednom rekla da ne zeli da ide u tu “glupu” skolu jer se plasi ocena,nastavnika i drustva. Ne izlazi iz kuce,ne druzi se ni sa kim. Moj muz i ja je nikada nismo udarili,ali se ona i ja cesto svadjamo oko skole. Kada dobije neku losu ocenu poput 2 ili 3 pocne da panici,odmah misli da ce da padne razred ili da ce da polozi vrlo dobro. Do sada je bila odlicna. Pred neki kontrolni uvek place i plasi se losih ocena,plasi se da nece da nauci sve. Ne znam kako da joj pomognem. Molim vas da mi date neki savet. Unapred hvala!

 18. 3-9-2014
  21:56

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Una

  Komentar:

  Moja sestra je upravo krenula u srednju skolu.. Za nju je sve to novo i neobicno. Tek su prosla dva nastavna dana, ali ona vec nije zadovoljna.. Kaze da se oseca usamljeno i kao da nije deo cele te price.. Upisala je elektrotehnicku skolu po sopstvenoj zelji. Pre toga bila je odlucna za upis u Gimnaziju. Iz nekog razloga se predomislila. Sada oseca neizmeran strah. Kao neki korak pred pad u depresiju. Oba dana je nakon dolaska kuci plakala.. Ne place pred nama, vec to radi kada je sama u sobi. Pogled joj se promenio, cesto ume da kaze “Ja necu u skolu..” i onda se kao nasmeje i kaze da se “sali”.. Tamo ne poznaje gotovo nikoga. Iz odeljenja ne komunicira ni sa kim.. Ima 4 drugarice koje za vreme odmora se povuku na stranu i ona ostane “ni na nebu, ni na zemlji”. Stoji pored decaka sa kojim tek ponekad progovori koju. Mi se uzasno plasimo da ne odustane. Veliki je tremaros i nema dovoljno samopouzdanja. Misli da je omasila skolu, ali tome dodatni pritisak pruzaju i drugari sa kojima nije uspela da ostvari komunikaciju.. Opet naglasavam, tek je pocetak, ali ona vise nije ista. Neka tuga izbija iz nje.. Kao da se topi od straha. Koji savet imate da nam date? Mi zelimo da joj pomognemo, da je usmerimo pravilno, ohrabrimo. Hvala unapred!! :)

 19. 5-9-2014
  08:09

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:Sesum Tanja

  Komentar:

  Postovane Saro i Una,
  strah od skole ili tzv. skolska fobija je jedan od cescih strahova kod dece skolskog uzrasta mada se cesce javlja u prvim razredima osnovne skole. Ali moze da se pojavi i u periodima promena kao sto je prelazak na razrednu nastavu ili polazak u srednju skolu. Karakterise se velikom uznemirenoscu i raznim telesnim simptomima kada dete treba da ode u skolu ili u nekim slucajevima kada treba da ostane samo u skoli bez neke sigurne osobe pored njega. Iako roditelji mogu naravno da bude velika podrska svom detetu pre svega slusajuci ga kako se oseca i ne kritikujuci ga ili ne ismejavajuci ga zbog apsurdnosti njegovog straha, ukoliko nije u pitanju prolazna reakcija potrebno je da se obratite strucnom licu za pomoc. To moze biti psiholog u skoli ako je dodatno edukovan za pomoc deci sa fobijama ili neki psihoterapeut kognitivno bihejvioralnog opredeljenja. Nekoj deci je potrebno malo dodatne podrske a nekoj strucna pomoc. U svakom slucaju u pitanju je problem koji se prevazilazi sa lakocom ukoliko se na vreme i adekvatno odreaguje.

 20. 12-9-2014
  07:35

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:milica

  Komentar:

  Moj sin je krenuo u prvi razred i jako se plasi grmljavine.do skora to nije bilo tako izrazeno al sada cim zagrmi povrace pocne da se trese nemozemo da ga smirimo ja sam mu nesvesno verovatno prenela taj strah ppsto se i ja bojim apl sam jako zabrinuta i neznam kako da mu pomognem molim vas za savet

 21. 13-9-2014
  21:45

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:milica

  Komentar:

  Hvala puno citala sam clanak i mislim da ce mi biti od pomoci

 22. 29-9-2014
  18:10

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:Rabija

  Komentar:

  Imam sina 6,5 godina i sada ide u prvi razred na prvi pogled izgleda da je sve u redu ali kad ide u skolu plasi se da ostane sam u razred i moram ja da ili moja qerka da bude sa njim uciteljica kaze da qe proci ali ne znam sta da radim vas savet bilo bi iz velike koristi unapred zahfaljujem zabrinuta majka

 23. 2-1-2015
  17:20

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 0
  Autor:zoran

  Komentar:

  Zdravo
  Imam sina od punih 10g i ima vise strahova pocev od umiranja-smrti, spavanja sam u svojoj sobi itd…
  Ako imate preporuku za nekog dobrog psihologa ili neki savet hvala.
  Pozdrav

 24. 12-4-2015
  09:44

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:Vesna

  Komentar:

  Pozdrav
  Imam cerkicu koja ima 5 godina. Pre godinu i po dana umro mi je brat i ona je kao i mi bila prisutna kad se to desilo. Od tada se ne razdvaja od mene iako to ranije nije bio slucaj, ako treba negde da odem odbija da ostane sa nekim iz porodice, ili ako je negde odvedem stalno proverava dali sam tu, a da ne pominjem da se plasi od psa kada laje, autobusa, motora kada onako projure… pocela je u poslednje vreme da se zali kako joj povremeno drhte ruke i noge, zabrinuta sam jer ce uskoro skola i ne znam kako ce se odvojiti od mene i kako ce to uticati na nju. Iako je razumem zasto je sve tako, kako da joj pomognem da to prevazidje.
  Unapred Hvala !

 25. 15-8-2015
  16:52

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Zoja

  Komentar:

  Imam sina koji ima 10 godina. Trenira fudbal vec 3 godine. Dok je bio u skolici fudbala savrseno je napredovao i bio njihov najbolji igrac. Medjutim, videli su ga treneri iz fudbalskog kluba, pozvali nas i pitali da predje za njih da igra. Bio je odusevljen. Tu su deca koja isto tako super igraju fudbal. Od tada se on nekako zatvorio u sebe… i nikako da se prilagodi. A u klubu je vec skoro godinu dana. Stalno ima neke strahove (pred utakmicu ili turnir). Ne igra ni upola kako je igrao… molim za savet… hvala u napred…

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama