Visoka temperatura usred noći

Dete od tri godine se probudi usred noći, pipnete ga, a ono "gori" - temperatura 39.7! Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kada). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite tokom zimskih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su "hitni slučajevi“.


Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložan pregeled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.


Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se meri "u guzi" (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša - 37,5. U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 do 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o "pravoj" povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se "obara".


Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.


Kako je brzo "skinuti"?

Temperatura do 38oC (mereno "pod mišku") kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti - ispod 38oC.


Prvo rashladite dete!


Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, "da se ne prehladi". Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).
 
Kada se radi o veoma visokoj temperaturi - preko 39 -39,5oC najbolje "oružije za brzo dejstvo" je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje "gori".  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo "orositi dete" koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.


Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje "prepisuju" deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.


Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!


Lekovi - antipiretici


Lekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC. Na našem farmaceutskom tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste: paracetamol (Eferalgan Paracet, Febricet, Miralgin, Sanicet itd.) i ibuprofen (Brufen, Ibuprofen).

Salicilate (Andol, Anbol, Midol, Aspirin, Novandol) ne davati deci za skidanje temperature! Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se već mnogo godina ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije su, ruku na srce, veoma retke, ali izuzetno opasne.

Paracetamol i ibuprofen ne izazivaju takve opasne reakcije, a imaju sličnu efikasnost kao i salicilati. Ako dete ne reaguje na paracetamol treba probati sa ibuprofenom, i obrnuto. Ne treba davati oba leka istovremeno (osim u retkim izuzecima). Postoje dobro definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena, ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra.


Kako se daju lekovi za obaranje temperature?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi - oralno ili kao čepići u guzu -rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta mogu se primeniti čepići (supozitorije). Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija, za razliku od ibuprofena. Doze su iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata.


Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv jer tada se lek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog creva.


A doziranje?

Antipiretici se dakle daju po potrebi, kada je temperatura preko 38oC, ali se mora poštovati doza leka i intervali davanja. Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga pročitajte.


Kada počinje dejstvo leka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. U prvim danima infekcije nije realno očekivati da lek vrati temperaturu na normalne vrednosti. Dobro je da ona bude ispod 38oC, pa i mama treba da zna da sve dok je infekcija u burnoj fazi, nema čudotvornog leka za potpunu normalizaciju telesne temperature.


Kada možemo mirno sačekati jutro?

 • Ako se dete posle neprijatnog buđenja brzo rasani, zna gde je, uspostavlja dobar kontakt sa roditeljima.
 • Kada posle davanja antipiretika aksilarna (merena pod miškom) temperatura "padne" ispod 38 stepeni.
 • Kada se dete, posle pada temperature, oraspoloži, a potom nastavi mirno da spava (naravnom, bez nepotrebnog pokrivanja i utopljavanja).
 • Ako pored povišene temperature nema drugih simptoma i znakova bolesti - ne treba žuriti, mirno sačekajte jutro.


Kada stvarno treba što pre stići do pedijatra?

 • Kada beba u prvom mesecu života ima visoku temperaturu treba neizostavno posetiti pedijatra. Posle pregleda i brzih laboratorijskih analiza (krvna slika, pregled mokraće) pedijatar će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Infekcije u prvim nedeljama života se po pravili leče u bolnici, zato ne treba čekati. Ovo važi i za bebe u prvoj godini života kojima temperatura ne padne posle rashlađivanja i datog leka (antipiretika).
 • Ako je dete pospano, totalno bezvoljno, ne može "na noge", povremno "ječi" ili se ponaša neobično. Ovo dete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz febrilnost. Ne treba očajavati, jer i sasvim obične bolesti mogu biti uzrok ovakvom stanju, ali dijagnozu treba prepustiti pedijatru.
 • Kada dete i pored pada temperature bolno plače, uznemireno je, neraspoloženo, neće da spava. To znači da ga, pored temperature, još nešto "muči". Povijte ga uz sebe, utešite, ali ako no to ne pomaže pođite kod pedijatra.
 • Ako je detetu nemoguće dati lek za temperaturu, ili ako nemamo lekove pri sebi (što ne bi smelo da se desi - sve može da se nema, ali lekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dete mora kod pedijatra. Ipak, i tada bi valjalo rashladiti dete tuširanjem mlakom vodom, pre polaska kod pedijatra.
 • Ako i pored ponavljanih tušriranja mlakom vodom i datog leka (u pravoj dozi) za obaranje temperature ona ne pada, nego i dalje raste pa prelazi 40 stepeni. Ovo se veoma retko dešava, ali tada dete treba odvesti lekaru.
 • Kada dete počne da se "grči", ukoči pogled, ne reaguje na pozive - to su febrilne konvulzije - "fras". Tada treba što pre stići do lekara, ali pročitajte šta tada roditelji mogu sami da urade.


Šta ako se desi "fras"?

Kada se jave febrilne konvulzije - fras, a roditelji nemaju adekvatne lekove i prvi put se dešava, panika je nezaobilazna. Fras izgleda veoma dramatično, ali kod skoro sve dece ima odličnu "prognozu", pod uslovom da se sve obavi kako treba. Tada treba što pre odvesti dete lekaru ili pozvati hitnu pomoć. Dete transportovati na strani, NE TREBA izvlačiti jezik, a valja znati da fras kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA posledice ako ne traje duže od 20 minuta. Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a neretko se može videti i pena na ustima. Ovo je čitava večnost, a većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda. Po dolasku kod pedijatra sve će brzo biti sređeno.


Orijentaciono i paracetamol i ibuprofen se daju četiri puta dnevno, maksimalno šest doza (to znači da treba da prođe bar četiri sata između dve doze leka) , a pojedinačna doza je oko 10 mg leka po kilogramu telesne mase deteta. Ne treba biti matematičar da se izračuna da dete od 10 kg može bez opasnosti dobiti četiri puta dnevno po jednu kafenu kašičicu paracetamola ili ibuprofena.

Obučeni roditelji (koji već imaju iskustva sa "frasom") znaju šta da se radi, a to i nije naročito komplikovano:

 • Dete staviti na bok
 • Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu) i uvući je u guzu i istisnuti CEO sadržaj
 • Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle STISNUTIH prstiju da se ne bi lek usisao u tubu
 • Po vađenju tubice stisnuti guzu par minuta da lek ne iscuri napolje
 • Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali se potom mora nastaviti obaranje visoke temperature.


Izvor: MojPedijatar.co.rs


VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 8.4/10 (glasova: 69)


21 komentara za “Visoka temperatura usred noći”
 1. 10-1-2013
  12:44

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 2 Thumb down 5
  Autor:makii

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 2. 13-2-2013
  23:24

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 17 Thumb down 4
  Autor:slavica

  Komentar:

  svaka cast…takodje mozemo da upotrebimo rendani krompir i staviti u carapice dok se krompir ne osusi…deluje stvarno…pozdrav…

 3. 14-2-2013
  11:13

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 7 Thumb down 3
  Autor: carmen

  Komentar:

  probajte natrljati senf na dlanove, to isto pomaže kod temperature. Ja to stalno radim…

 4. 19-2-2013
  17:01

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 10 Thumb down 4
  Autor:Marina

  Komentar:

  Mozete probati i kukuruzno brasno pomesano sa sircetom(takodje u carapicama).Pomaze,stvarno!

  • 25-3-2013
   19:12

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 0
   Autor:nevenka

   Komentar:

   probacu :)

 5. 25-3-2013
  19:12

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 11 Thumb down 1
  Autor:nevenka

  Komentar:

  vec dva dana nemogu skinuti mom detetu temperaturu malo ga prodje pa onda opet temperatura … sta bi mi vi preporucili trepa mi hitno.. :(

 6. 17-4-2013
  07:46

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 4 Thumb down 6
  Autor:Marko Ivanovic

  Komentar:

  Ja kad imam temperaturu ja spavam. <3

 7. 30-5-2013
  11:06

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 3
  Autor:snezana

  Komentar:

  Da li je razlog za odlazak kod lekara temperatura od 38,7 koja se 2 puta navratila u toku dana a vec 10 sati je nema.Dete je raspolozeno i veselo jedino sto malo slabije jede?

  • 31-5-2013
   16:00

     |  reply
   Thumb up 3 Thumb down 0
   Autor: jovanka

   Komentar:

   Draga Snezana, zavisi od toga koliko dete ima godina, Ako je u pitanju beba koja ne moze da kaze da je nesto boli onda bolje da proverite kod lekara grlo i usi. Ako je dete starije i nista ga ne boli onda verovatno mozete da sacekate i vidite jos malo kako se odvija situacija.

 8. 23-9-2013
  21:54

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 6 Thumb down 5
  Autor:Dzulija

  Komentar:

  Pozdrav svima,imam bebu od 13meseci nocas je dobila temperaturu 38 stalno se budila ruke i noge su joj bile vrele,ujutru kad je ustala imala je 37,6 pa 37 i vise nije imala,ali uzasno balavi,nekaslje i ne slinavi,vodili smo je kod dr kaze da joj malo crveno grlo i da radimo urin. Da li je moguce da se ta temperatura dobije od zubica? Imamo samo 4 zubica. Pozdrava

 9. 14-10-2013
  23:08

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 9 Thumb down 0
  Autor:edina

  Komentar:

  da li se smije davati paracetamol i cepic zajrdno ako je tem[peratura 38.8

 10. 1-11-2013
  02:35

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 2
  Autor:Zabrinuti tata

  Komentar:

  Ja ne znam vise kako se zovem, imam sincica od godinu dana i jedan mesec,vec par dana se borimo s temperaturom,odem kod doktora kazu virus daju nam antibiotike da mu dajemo 7 dana, na neko vreme nestala temperatura, nije proslo malo evo je opet 3 noc kako dobije temeraturu i skidamo je sa cepicom analnim putem i sa nekim sirupom…Da li mozete da me uputite sta da radim neizmerno zahvalan

  • 1-11-2013
   11:40

     |  reply
   Nisko ocenjeno. Thumb up 2 Thumb down 5
   Autor:redakcija

   Komentar:

   Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 11. 1-11-2013
  12:41

    |  reply
  Thumb up 4 Thumb down 1
  Autor: mamaJelena

  Komentar:

  Poštovani tata,
  žao mi je deteta da se tako muči, pa zato pišem, iako napominjem da ja NISAM lekar. Reći ću vam samo ono što sam ja radila svojoj deci, u takvim slučajevima.
  Postoje 2 načina:
  “babski”, stari načini, ili ovi noviji koji se više oslanjaju na medicinu kao nauku. Ja sam uvek gledala da kombinujem ta dva bez previše veštačke hemije.
  Po mom skromnom mišljenju: dete trebate što pre osloboditi garderobe, da bude samo u peleni i bodiću bez rukava (ako grejet prostoriju, onda ne treba ni bodi), i strpljivo ga hladiti vlažnom, pamučnom pelenicom(od vode, naravno). Povremeno ga možete i istuširati malo hladnijom vodom od one u kojoj se inače beba kupa. Čelo deteta i vrat sa leđne strane možete hladiti i domaćom, prirodnom komovicom ili niskoprocentnim, kupovnim alkoholom(za ovo sam saznala u Domu zdravlja). Ja sam uvek svojim bebama obuvala čarapice natopljene u komovicu, i to i dan danas radim, iako imaju 11 i 7 godina.
  Čepići jesu dobri, kao i sirupi, ali ako nisu dovoljni, probajte sa ovim što sam navela. Mislim da ne može štetiti.
  Bilo bi najbolje kada bi se neko od pedijatara malo potrudio i dao pravu dijagnozu, da znate ŠTA lečiti, a ne ovako…
  Ovo je samo savet jedne mame koja bi da pomogne. Srećno!

 12. 10-2-2014
  01:37

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 5 Thumb down 4
  Autor:zabrinuta majka

  Komentar:

  POZDRAV SVIMA HTELA BIH DA VAS ZAMOLIM DA MI ODGOVORITE MOLIM VAS NE ZNAM STA JE MOJ MALI IMA 4 GOD I NJEMU SU SE POJAVILE PO LICU SITNE TACKICE, IZA USIJU A I KRENULO JE I PO TELU, TO MU SE POJAVLJUJE SAMO U TOKU NOCI KAD IMA I TEMPERATURU. A PREKO CELOG DANA NEMA NISTA .

 13. 31-5-2014
  11:58

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:marija

  Komentar:

  pzdrav svima htela bih da vas zamolim da mi ogovorite moja cerka ima 8 godina vec pet dana ima visoku temperaturu gura joj i do cetrdeset vodili smoje kod lekara ima upalu grla doktorka joj prepisala panklav sirup pije ga vec 4 dana a njoj nista nije bolje sta jos da joj dajem od prirodnih preparata za snizavanje temperature ne znam sta vise da radim odgovoritemi u njkracem roku

 14. 12-8-2014
  11:10

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:Tajaaaa

  Komentar:

  Ako iko moze da mi da neki savet i misljenje..:( Cerkica mi ima 15 meseci,pre 20tak dana je sve krenulo tako sto je imala jako visoku temp,dostizala je do 40.Zavrsili smo u bolnici u Institutu za majku i dete uradjen joj je urin,urinokultura i krv,dete ima veliki broj bakterija ima Eserihiju i enterococcus,temp.je zatim skinuta brufenom a prepisali su nam Pantef 7 dana da pije uz probiotik da bi redovno kakila,sa terapijom smo zavrsili bili i jedno 10tak dana je bilo sve ok,cekali smo opet da ponovimo urin koji kaze da i dalje ima previse bakterija,cekamo test urinokulture koji ce tek biti za par dana gotov, a dete opet ima temperaturu i vizuelno mi deluje jako lose.Juce nam je doktorka prepisala da pije Palitrex, da li da je vodim opet kod lekara ako nakon dva uzimanja sirupa,(jutros je tek prvu dozu dobila) ne spada temp…Ps.Cula sam da doktor iz Bosne prodaje odlicne E-kapi koje svi hvale..jesu preskupe ali razmisljam to da narucim jer imam utisak da cemo dugo muciti muku sa eserihijom i malo malo pa ima temperaturu i ja se nacisto pogubim i ne znam sta cu s njom :(( Jako sam zabrinuta….Pozz svima i unapred hvala na odgovoru.

 15. 29-8-2014
  09:23

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 0
  Autor:Goran

  Komentar:

  Probajte da natrljate pavlaku na bebinu glavu , ali samo sa gornje strane glave (preko temena) i razmazite pavlakicu , pa ostavite 10-ak min ne više .
  Neverovatno ali deluje! Probajte obavezno, ja nisam mogao da verujem kojom brzinom deluje. Beba nakon toga čak mirnije i spava.

 16. 11-1-2015
  22:23

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
  Autor:Milica

  Komentar:

  pozdrav svima…hitno mi treba savet,jako sam uplasena i zabrinuta…dete od 2 godine vec 12 dana ima povisenu temperaturu koja dostize do 39,3. bili smo kod pedijatra dobili antibiotik,ali temperatura nije prestajala…uradili sve moguce analize i preglede,ustanovljeno je da je crveno grlo,ali ja ne mogu da prihvatim da zbog crvenog grla 12 dana ima konstantnu t.i povracanje…radili smo i proveru k.s.na mononukleozu pokazalo se negativno,k.s.je sasvim u redu,leukociti mirni,urin i urino kultura sterilni,pluca cista…brisevi nosa i zdrela sterilni…juce su nam promenili antibiotik,sad pije hemomicin,ali njemu nije bolje…molim vas pomozite mi,nitno mi treba savet sta dalje?

 17. 21-2-2015
  20:24

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 0 Thumb down 3
  Autor:dragana

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 18. 26-3-2015
  09:50

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 1
  Autor:azra

  Komentar:

  ovako ja imam decu jedno 10 drugo 7 al temperaturu visoku lecila sam ubutati bijelance jajeta da postane penasto zatim staviti na carapice deteta neverovatno brzo obara temperaturu.srecno svima

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama