Hrana za zdrave zube: šta je dobro a šta ne?

Zdravlje zuba veoma zavisi od od načina ishrane, a njihov glavni neprijatelj je šećer koji dovodi do porasta kiselosti  pretvaranjem u mlečnu kiselinu, što posebno pogoduje rastu štetnih bakterija. Ključ oralnog zdravlja je u tri činioca: svakodnevna nega, pravilna ishrana i redovna stomatološka kontrola. Na ovaj način mogu se sprečiti najčešća oboljenja zuba - karijes i parodontopatija.Karijes je pandemijsko oboljenje koje pogađa sve ljude, bez obzira na rasu, pol, uzrast ili materijalno stanje. Ipak, čest zajednički sadržalac je štetno konzumiranje tvrdih i Iepljivih slatkiša - bombona, lizalica, čokolada, karamela, čiji se delovi lepe za zube i predstavljaju plodno tlo bakterijama za stvaranje kiseline koja nagriza zubnu gleđ. Što su slatkiši slađi, ljepljiviji i što se duže zadržavaju u ustima, to je veća opasnost od kvarenja zuba.  Ne treba zaboraviti i na suvo voće, smokve, kajsije, urme, suvo grožđe, kao i na med koji takođe predstavljaju potencijalnu opasnost. Naročito je opasno ako se slatkiši konzumiraju u kratkim razmacima (na pola sata), jer to ometa mehanizme za uspostavljanje prirodne kiselosti u usnoj duplji. Veoma lošu kombinaciju čine šećer i kiselost, pa gazirana pića predstavljaju jednu od najštetnijih namirnica na ovom spisku.


Većina ovih činjenica je poznata i često se spominje, dok se manje pažnje poklanja hrani koja blagotvorno deluje na usta i zubno zdravlje. Evo šta je dobro za dečije i vaše zube:


Čvrste namirnice

Čvrste namirnice razrađuju mišiće vilice, njihovu pokretljivost, pospešujući žvakanje i lučenje pljuvačke, masiraju desni i čiste međuzubne prostore smanjujući nastanak kamenca. Jabuke, karfiol, celer i šargarepa su abrazivni i dobri za izbeljivanje zuba jer deluju poput četkice ukoliko se konzumiraju sirovi ili jako kratko termički obrađeni.

Pljuvačka predstavlja zaštitni činilac tako što čisti zube ispiranjem i smanjuje kiselost u ustima. Rezultat je više nego očigledan i koristan: odlučite se za šniclu pre nego za pljeskavicu. Između voća i kompota, bez obzira na faktor primamljivosti, izaberite sveže voće.


Obazrivo sa jabukom

Nova istraživanja pokazuju da treba voditi računa sa čuvenom izrekom o jabuci i zdravlju.  Jabuka dnevno jeste dobra, ali ako ih jedete polako i više puta dnevno visoka kiselost može da ošteti zube. Konzumiranje kisele hrane tokom dana ima najviše štete, međutim ukoliko je jedemo u vreme obroka mnogo je sigurnije.


Žvakaće gume bez šećera

Najmodernija istraživanja kažu da su jedine bezbedne žvakaće gume one bez šećera. Ksilitol i sorbitol u njima podstiču lučenje pljuvačke, smanjuju količinu bakterija u ustima i smanjuju rizik od karijesa, no istovremeno povećavaju kiseline dužim žvakanjem i nagrizaju gleđ.  Ksilitol se smatra „tooth friendly" sastojkom, jer sprečava nastanak karijesa.  Naime, on se ne može iskoristiti u metabolizmu bakterija, pa nema stvaranja kiseline, time nema demineralizcije površine gleđi i nema nastanka karijesa, ali taj efekat traje tek 5 minuta nakon početka žvakanja, a onda ksilitol nestaje. Preporuka je da se koriste jednom dnevno ili posle obroka ako niste u prilici da operete zube.


Stevia “list slatkog meda”

Stevia rebaudiana je žbun, poreklom iz Paragvaja, prirodni zaslađivač 300 puta slađi od običnog šećera. Za razilku od šećera, ne izaziva karijes ni nepoželjnu toleranciju na ukus, sprečava nastajanje zubnog plaka, nema kalorija i nema štetnih nuspojava kao veštački zaslađivači. Ova biljka je svojom konkurentnošću šećeru  dovela do polemika na temu njenog uticaja na zdravlje koje zbog  uticaja političkih i ekonomskih lobija ostaju pod znakom pitanja. Žvakaće gume sa steviom su dozvoljene, ali ih još uvek nema na našem tržištu.


Sir

Sir smanjuje kiselost i uravnotežuje pH vrednost u ustima i neutrališe štetan uticaj pojedinih namirnica. Bogat kalcijumom i fosforom, a siromašan ugljenim hidratima on takođe pojačava zaštitni uticaj pljuvačke. Zato je sir idealan za kraj obroka, posebno za mališane i osobe koje su sklone karijesu i erozijama zuba - pod uslovom da nemaju povišen holesterol.  Kazein i proteini surutke dokazano smanjuju gubitak minerala zubne gleđi, stoga su svi mlečni proizvodi visoko na listi poželjnih namirnica, a sir iznad svih.


Mleko i jogurt

Nezaslađeni jogurti i mleko su jako zdravi za zube, a činjenica da nisu kiseli smanjuje propadanje zuba i eroziju. Mali udeo šećera znači i manje karijesa, a mleko je poznati izvor kalcijuma koji je glavni sastojak kostiju i zuba. Naučnici smatraju i da se proteini iz jogurta vežu za zube i tako sprečavaju uticaj štetnih kiselina koje stalno spominjemo, a dejstvuju unutar usne duplje pod uticajem različitih stimulansa.


Voće

Jagode, jabuke, agrumi, kivi i slično voće sadrže mnogo vitamina C, a ovaj vitamin je važan za celo telo, pa tako i za zube. Nedostatak vitamina C može uzrokovati lomljenje kolagenih vlakana u desnima, učiniti ih mekšima i osjetljivijima, a time se otvara prostor za ulazak bakterija u njih, što može dovesti do parodontopatije.

Jagode spadaju u prirodne polire zuba jer proizvode enzim koji održava zube belim,
kako  je otkriveno na američkoj akademiji opšte stomatologije.


Vitamin A

Bundeva, šargarepa, mladi krompir, brokoli, kajsije, paradajz, kelj i komorač sadrže mnogo vitamina A, koji je potreban za izgradnju gleđi. Manjak vitamina A tokom rasta i razvoja zuba  kod dece vodi izobličenju i odumiranju ameloblasta, ćelija koje stvaraju gleđ.


Luk

Luk u sebi ima spojeve koji sadrže sumpor, a istraživanja su pokazala kako ovo povrće ubija brojne bakterije. Najmoćniji je protiv bakterija u sirovom izdanju, a iako možda i nije preterano ukusan, garantuje zdrave zube.  Sardine koje obiluju vitaminom  D mogu uspešno maskirati njegov jak ukus; u obliku paštete, ovaj recept trebalo bi da bude povremeno na svakoj porodičnoj trpezi.


Peciva

Treba birati peciva od integralnog brašna sa semenkama - jer ih treba duže i čvršće žvakati, kao suprotnost belim, lepljivim pecivima.


Hrana životinjskog porijekla

Govedina, piletina, ćuretina, jaja: sve potiču od životinja, i sve sadrže fosfor. Kalcijum, vitamin D i fosfor glavni su sastojci koštanog sistema, a ovi elementi čine zube snažnima i štite ih od karijesa.


Cimet

Esencijalno ulje dobijeno od cimeta je dobro jer može uništiti pojedine bakterije.


Zeleni čaj

Lekovitost  ovog čaja proizlazi iz obilja mineralnih soli koje vraćaju snagu, fluora koji štiti od karijesa, dok ga kalijum čini odličnim za izbacivanje tečnosti iz organizma.  Zeleni čaj obiluje i antioksidansima, vitaminima, a naročito vitaminom E, koji usporava starenje. Pokazao se kao isprobano sredstvo za jačanje imuniteta zahvaljujuci polifenolima i flavonoidima. L-teanin, vrsta amino kiseline koju zeleni čaj sadrži, pomaže u borbi protiv stresa. Svime ovime predstavlja izvor vitalnosti i sveukupnog zdravlja koje se ogleda u zubima i na njih utiče.

Istraživanja pokazuju da su samo dve šolje mlakog (ne vrućeg) čaja dnevno optimalna količina, sa ograničenjem da ne bi trebalo da ga piju trudnice, dojilje i deca.


Napitci

Najbolji napitak za zube je voda, zatim nezaslađeni čajevi, mleko i prirodni, ceđeni sokovi bez dodatka šećera.


Dakle, odmah posle slatkog obroka isperite usta vodom, pojedite parče sira ili žvaćite žvake bez šećera. Ako pijete slatke napitke, koristite slamku, kako biste maksimalno smanjili površinu zuba koja dolazi u kontakt sa šećerom.


Ali, postoji li, uopšte, ikakva hrana koja može da posluži kao zamena za pranje zuba? Ne postoji. Nakon što nešto pojedete, trebalo bi da operete zube - bez izuzetka. Zube redovno perite pastom koja sadrži fluor. Perite ih i dobro iščetkajte najmanje dva puta dnevno, ujutro i pre spavanja.


Dolaze praznici, vreme dokolice i bogatih trpeza, pa posebno obratite pažnju na redovnu higijenu zuba u ovo doba učestalih ugljenohidratnih obroka. Iskustvo kliničara govori o povećanoj incidenci karijesa u mesecima koji prate praznike. Na taj način ćete sačuvati svoje zube, uštedeti vreme i novac, jer komplikovano lečenje zuba košta 4-5 puta više nego preventivne mere, može da traje mesecima, a i krajnji rezultat je manje zadovoljavajući nego prirodno očuvan osmeh.


Da li ste znali da postoji i hrana dobra za zube? Šta od ovoga se obavezno jede u vašoj kući?


Autor: dr Aleksandra Škundrić, Stomatološka ordinacija Dr.Neda NikolićVN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 9.9/10 (glasova: 10)


2 komentara za “Hrana za zdrave zube: šta je dobro a šta ne?”
 1. 2-8-2014
  12:28

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:anja mihajlovic

  Komentar:

  vrlo je korisno!!!!!<3

 2. 20-4-2015
  11:31

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Bogdan

  Komentar:

  Vrlo je korisno

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama