Faberžeova jaja – Najglamuroznija jaja na svetu

Ruski zlatar Piter Karl Faberže je 1885.godine uzdigao ukrašavanje jaja na nove visine. On se dobrovoljno prijavio da kreira ukrasna jaja za cara Aleksandra III koje će on pokloniti svojoj ženi Mariji Fedorovnoj. Faberže je jaja držao u tajnosti ali je na kraju oduševio kraljevsku porodicu jajima koja su izgledala obično ali su sadržala u sebi mala iznenađenja napravljena od zlata, emajla i dragog kamenja.Pokloni za cara


Tokom čitave vladavine cara Aleksandra, samo je jedno Faberžeovo jaje pravljeno svake godine. Caru je ono predstavljano za Uskrs. Kada je na presto došao Nikola II, Faberže je počeo da pravi dva jaja godišnje, jedno za carevu ženu a drugo za njegovu majku.Uskršnje iznenađenje

Tokom pravljenja, svako jaje je čuvano u tajnosti. A unutar sebe, svako jaje je nosilo iznenađenje, odnosno poklon.


Svako jaje je bilo remek delo za sebe. Na primer, 1891.god Faberže je predstavio jaje „Azova“, izvajano od zelenog jaspisa (smaragda) sa šarama izvezenim od zlata i dijamanata u stilu Luja XV. Unutra je bila sićušna replika broda „Pamiat Azova“ (ruskog borbenog broda).


Posle Ruske revolucije 1917.god, Faberžeova kolekcija je rasuta i mnoga jaja su kasnije prodata na Zapadu. Ako se pitate koliko mogu da koštaju ova jaja, jedno od njih je na aukciji kod Kristija 2007. postoglo cenu od 18,5 miliona dolara (8,9 miliona funti) a kupio ga je Aleksandar Ivanov, direktor Ruskog Nacionalnog Muzeja.


Više o jajima na linku: Wikipedia


A možete uživati i par minuta gledajući video o ovim fascinirajućim jajima koja oduzimaju dah.
Da li ste možda imali prilike da uživo vidite ova remek dela?
VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 9.4/10 (glasova: 29)


1 komentar za “Faberžeova jaja – Najglamuroznija jaja na svetu”
 1. 11-1-2015
  21:21

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 0
  Autor:LJiljana Stanic

  Komentar:

  Upravo sam na tv programu gledala emisiju ocarskoj Rusiji,dinastiji Romanov i Karlu Faberzeu.Odusevljena sam onim sto sam videla,neizmerno se divim lepoti ovih malih umetnickih dela i njihovom idejnom tvorcu.

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama