Šta sve može i zna dete između 3. i 5. godine

Kako biste bolje razumeli neverovatan potencijal deteta uzrasta između tri i pet godina, kao i “šta vas čeka” u ovom periodu, izdvojili smo za vas najvažnije razvojne karakteristike. Znaćete tačno šta da očekujete kao i šta možete da počnete da učite vaše dete. Uz napomenu da uvek ostanete “hladne glave” i iskoristite svaku priliku da bolje upoznate i nešto naučite vašeg mališana.Razum i veselje

Oko treće godine će vam izgledati kao da se vaše dete odjednom urazumilo. Deca u ovom uzrastu postaju druželjubiva i nezavisnija. Sve više će vam se sviđati njihovo društvo. Ovi “mali ljudi” su veoma zabavni i veseli. Vole da trče, skaču i pentraju se kako po kući tako i napolju. Svašta im može biti smešno, naročito kreveljenje. Klovnovi ih zbog toga jednostavno fasciniraju.


Jaki na rečima

Dete vam sada može reći šta želi, čak i ako ne izgovara tačno sve reči i ne sklapa najrazumljivije rečenice. Kako mu je rečnik dosta proširen ono može da iskaže i svoja osećanja. Ova mogućnost je od velike pomoći u svakodnevnim borbama sa braćom ii sestrama, drugarima iz vrtića ili komšiluka i, naravno, roditeljima. Oni takođe mogu jasno da kažu i šta žele da jedu.


Sloboda roditelja

Ove nove sposobnosti roditeljima daju veću slobodu ali ne smanjuju potrebu za nadzorom. Tako kada dete savlada upotrebu noše, ono će vas s jedne strane osloboditi menjanja pelena ali ćete dobiti novi zadatak da proveravate da svaki put dobro opere ruke. U ovom uzrastu dete zna i da se samo hrani tako da ćete moći da se posvetite učenju lepih manira i razgovarate tokom obroka.


Nova otkrića

U četvrtoj i petoj godini života deca sa velikim entuzijazmom i maštom uče i otkrivaju nove stvari. Zanimaju ih brojevi i slova i mogu da nauče da napišu svoje ime oko petog rođendana. Primetićete da dete voli da uči na spontan, zabavan i kreativan način. Ovo je dobar trenutak da se igrate zajedno u kuhinji i naučite ga više o raznovrsnosti hrane i prostoj matematici. Možete zajedno da izbrojite broj potrebnih jaja i naučite ga koordinaciji pokreta pri merenju ili mešanju. Postavljanje stola podrazumeva brojanje, od broja osoba do broja kašika i viljušaka.


Udahnite duboko

Koliko god vam se činilo da je dete sada razumnije i da je moguć dogovor nemojte se iznenaditi njegovom testiranju i “ispitivanju granica”. Sve češće će svađe izbijati oko jela i moraćete da dokažete vašu čvrstinu. Ne dajte se i ne gubite živce, samo se držite jasnih pravila kao što su: ono što je na stolu je sve što ima za jelo ili mora da se proba pre dobro poznatog “ne sviđa mi se”.

Ostanite smireni i ludo ćete se zabavljati!


Kako je kod vas u kući? Da li vas vaš mališan testira da vidi dokle ćete da izdržite?


VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 8.7/10 (glasova: 108)


51 komentara za “Šta sve može i zna dete između 3. i 5. godine”
 1. 23-11-2010
  20:55

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 12 Thumb down 1
  Autor:slavica

  Komentar:

  Moja devojcica koja ima tri godine,jednostavno receno sve sto radi,ispituje svet i granice svoje i moje,jednostavno nazivam fazama njenog odrastanja,tako da ponekad uzalud price,kaznjavanja,jednostavno kad oni zavrse svoje,to sve prestane..a vi budite pametni sacuvajte zivce za dane,kada ce vam stvarno mozda trebati…mirno dete i lepa baba gde to ima???:-)

 2. 29-11-2011
  10:19

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 9 Thumb down 12
  Autor:svetlana

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 3. 25-4-2012
  11:25

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 8 Thumb down 1
  Autor:Bojana

  Komentar:

  jaoooooooooooooo..ovo je tema koja mi je vrrrrrrrrrlooooo bliska. Moj klinac ima 3 godine. Jeste on prava pametnica, i svašta zna, i odavno jede i pije sam, i postavlja gomilu pitanja, uči nove reči i zraze i pokušava da ih upotrebi na pravi način… isve je to jaaaaaaaaaaaako slatko…ali je sa drugestrane NEMOGUĆ!!! Živahan je blaga reč za to kakav je on, ali nije to stvar koja mi smeta. Užasno je svojeglav, tako da razumem Slavicu kada kaže da su nekada svi pokušaji uzaludni. On stvarno nekada ne zna da stane, znate kada kažu – “traži batine”….a nekada je toliko dobar i poslušan da ne poverujete da je isto dete.
  Sledeći problem koji me najviše izluđuje je što i dalje nosi pelene i odbija nošu, svesno! Sve smo probali – i da ga bodrimo, i da se radujemo kada nešto “završi” na noši, i kupili gaćice sa Tomasom i Munjom…..ne vredi….. a živci mi se tanje, tanje, tanje….uf!

 4. 25-4-2012
  12:07

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 6 Thumb down 1
  Autor:Mo

  Komentar:

  Moja deca ispituju granice bukvalno od rodjenja,i to ce raditi ceo zivot u razlicitim situacijama i sa ljudima takodje,kao sto i mi ostali non-stop ispitujemo granice..to je ok i treba to da rade.A za roditelje je vazno da postave razumne granice i da budu dosledni u tome,bez popustanja..

 5. 17-5-2012
  20:34

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 6 Thumb down 0
  Autor:milan

  Komentar:

  Moj sin ima 4,5,i sve sam radi mislim na wc,ruckanje igranje,ali uprkos mom zalaganju da ga zainteresujem za brojanje pisanje,raspoznavanje boja i tome slicno,njega to NE INTERESUJE.Dali je to normalno?

  • 3-6-2012
   18:52

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 7 Thumb down 0
   Autor:Sanja

   Komentar:

   Dragi Milane,
   i ja imam dečaka od skoro 5 godina identično se ponaša kao vaš sinčić. Od mnogo drugih roditelja čula sam da se dečica ponašaju slično. Oni su prosto zainteresovani za ono što je njima interesantno, a to je najčešće igra koju oni vole, sa beskrajnim pregovaranjem dok ne ostvare svoj cilj. Kako – tako.

  • 4-11-2012
   19:20

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 6 Thumb down 1
   Autor:Jos jedna mama

   Komentar:

   Potpuno normalno :). Nemamo ni mi svi ista interesovanja, tako ni deca. Verovatno je zainteresovan i nadaren za neke druge stvari, npr. voznja bicikla, slaganje kockica, pevanje… sta god. A naucice i sve ostalo, pre ili kasnije, bez brige. :)

 6. 16-6-2012
  12:14

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 5 Thumb down 9
  Autor:MINJA

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  • 4-11-2012
   19:25

     |  reply
   Thumb up 2 Thumb down 0
   Autor:Jos jedna mama

   Komentar:

   Da pocne da prica, brblja, sklapa recenice, peva, cita.. i to je sve lepo i normalno. Sa ”razmazivanjem” :) nemam licnog iskustva, ali pretpostavljam da je i to deo njihovog istrazivanja, ali i ispitivanja Vaseg praga tolerancije… Pokusajte da budete uporni i dosledni… Srecno! :)

 7. 20-8-2012
  23:25

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 11 Thumb down 7
  Autor:jelena

  Komentar:

  imam za mene divnog sina koji je za ostale nepodnosljiv, da pojasnim, samo mene slusa . ima 3,5 godine poslusan je sam cisti svoju sobu, pokuplja igracke, pomaze oko postavljanja stola i sklapa svoj ves, zna preko 30 pesmica , broji do 20 na srpskom i engleskom, sabira i oduzima do 10, ucimo azbuku i obozava knjige ali nece da ide u vrtic, ne prihvata ni jedno dete, ne voli bake, deke , tetu, prijatelje, komsije, ma ne podnosi nikog, nece ni da se pozdravi, neprijatan je sa svima i svima prica kako ih ne voli. ne pomaze nista ni kaznjavanje ni ignorisanje sve sam probala i ponestalo mi ideja

  • 3-12-2012
   14:36

     |  reply
   Thumb up 4 Thumb down 2
   Autor:JelenaM

   Komentar:

   Moj sin se isto tako ponasao, bilo me je sramota da prodjem ulicom zato sto kad mu se neko od komsija obrati on im nesto odbrusi ili kaze bezi tamo, nece da se pozdravi a kad mu neko nesto pokloni vracao je poklone i nece da uzme ali bas onako grubo i neprijatno. Nisam znala sta da radim a onda je to jednopstavno proslo i sad je mnogo bolji, tako da je i to neka faza (treba izdrzati sve faze). Ali mislim da je vrtic resenje za sve :) Trebalo bi da krene ako vec ne ide, tamo ih za cas prevaspitaju, sad mi je sin najbolje dete u vrticu a kod mame je bio razmazen uzasno :D

  • 21-6-2014
   14:07

     |  reply
   Thumb up 4 Thumb down 1
   Autor:ksenija

   Komentar:

   Draga Jelena, vi navodite da Vaš sin neće da se pozdravlja i da odbija uspostavljanje socijalnih odnosa sa drugima, i ono što se meni čini je da možda on ne ume, a ne da neće da uspostavlja kontakte sa drugima. Možda mu je izuzetno teško i neprijatno, jer ima neku kočnicu i zato deluje odbojno prema svima. To je ta naša čuvena odbrambena strategija. Ne znam kako da se postavim, najbolje da se namrštimo…Ali deca, tako specifična i autentična kao Vaš sin, možda to rade jer im je zaista teško da uspostave taj kontakt. Čula sam razne priče i iskustva o deci izvanredne inteligencije ali sa poteškoćama u socijalnim odnosima. Raspitajte se kod psihologa, koji će vas možda uputiti kako da se postavite. Jer, jasno je da u vašem malom krugu funkcionišete, i da je on izvanredno, posebno dete. Ali, kad tad će morati da se socijalizuje. U stvari, ovo što govorim Vama, je moja pretpostavka koja je povezana i sa mojim sumnjama koje imam u vezi svog trogodišnjeg sina, koji isto tako ima poteškoće u odnosima, ali ne u toj meri. Ne brinite, samo i dalje istražujte i pokušavajte. Znam da nije lako. Veliki pozdrav svim mamama!

 8. 4-11-2012
  01:14

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 8 Thumb down 1
  Autor:Snezana

  Komentar:

  Imam unuka od pune 4 godine.Sin i snaja su zabrinuti za njegov razvoj i ponasanje.Smatraju da se zaustavio na ponasanju deteta od 2 godine.Sto se tice pelena ,izbacene su i nocne i dnevne.Sa time nema problema.Problem je sto nece da odgovara na pitanja.Na primer ako ga pitaju sta je radio u vrticu on kaze radio sam i nista vise.I svako pitanje se zavrsava odgovorom u kojem je ponovljena radnja.Kako si?Dobro sam.Da li si bio na toboganu?Bio sam.Brine ih sto ne voli da boji bojanke.Ne voli da crta,a najzabavnija mu je igra da vozi autice ili kamione po tepihu.Voli i po nekada slagalice puzzle koje veoma brzo sastavi.Naravno slagalice za njegov uzrast,mada i one sa preko 50 puzzli.U vrticu se slaze sa decom.Voli vrtic.Samo se vaspitacica zali da ustaje od stola kada nesto rade,crtaju,nesto lepe.Meni ovo nije neko zabrinjavajuce ponasanje.Ali njima jeste.Volela bih da cujem i vase misljenje.Zao mi je sto tako malo roditelja ostavlja komentare o ponasanju svoje dece.

  • 4-11-2012
   19:31

     |  reply
   Thumb up 3 Thumb down 0
   Autor:Jos jedna mama

   Komentar:

   Nisam bas kompetentna da dam strucno misljenje. Moguce da nije ama bas nista zabrinjavajuce u pitanju. Moguce i da je dete prepametno, ili da ga prosto ”smara” da gubi vreme odgovaranjem na neka pitanja i zadrzavanjem na odredjenom mestu… ima toliko toga da se istrazi…! Ako su roditelji toliko zabrinuti, nek se posavetuju sa decijim psihologom, ali ne bilo kojim. Srdacan pozdrav…

  • 4-11-2012
   21:09

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 11 Thumb down 0
   Autor:Mirmar

   Komentar:

   Postovana, ja imam sina koji sada ima 7 godina. Do 4,5 godine on nije pricao skro uopste. Isto kao i vas unuk i jos manje. Nista ga nije interesovalo o bojankama da i ne govorim, ali nikad nije imao mira. Odveli smo ga u Institut za patologiju govora u Jovanovoj, Beograd i tamo mu je ustanovljena razvojna disfazija. Receno mi je da je on tada bio u rangu deteta od 2,5 godine. Bili smo onda na psihoanalizi da se utvrdi zasto je doslo do te disfazije i receno mi je da je njegov intelekt izdnad proseka za njegov uzrast ali da je hiperaktivan, sto se manifestuje poremecajem paznje i poremecajem koncentracije. On ne prica jer nema dovoljno koncentracije i paznje da cuje reci i da ih nauci da bi mogao vise da prica. Isli smo kod logopeda u Jovanovoj i kupili knjigu koja pomaze deci sa takvim problemima. I samo je potrebno mnogo strpljenja i rada. Mi smo za 5 meseci rada po toj knjizi napravili fantastican pomak u njegovoj prici. Moj sin sada ide u prvi razred, idalje ima problema sa mirovanjem, paznjom, koncentracijom, ali zato prica kao navijen, doduse mozda sa malo oskudnijim recnikom nego njegovi drugari, ali mu to ne smeta. Odmah da vam kazem da to nije nista strasno. Jednostavno mu treba vise paznje i treba ga razumeti. Ako je on kao moj sin, nemojte se truditi da ga naucite pesmicu, ja to nisam uspela evo 7 godina, ali mu citajte dosta i pokusajte da nadjete stvari koje ga interesuju pa mu o tome citajte, da on pozeli da gleda u knjigu i sl. I posavetujte se sa logopedom, mada ja nemam dobra iskustva sa logopedima iz doma zdravlja. Ako imate jos neko pitanje, a mislite da mogu da vam pomognem slobodno pitajte. Meni su tudja iskustva uvek bila od navece pomoci.

   • 12-4-2013
    11:29

      |  reply
    Thumb up 2 Thumb down 0
    Autor:slavica

    Komentar:

    Molila bih jedno pitanje za Mirmar,koja je knjiga,koja je pomogla njenom sinu?pozzzz

   • 16-3-2014
    18:40

      |  reply
    Thumb up 0 Thumb down 0
    Autor:nenad

    Komentar:

    Postovana,
    Imamo djete od 4 godine i 4 meseca i imamo slicne a ko ne i gore probleme.Hiperaktivan,poremecaj paznje i koncetracije..isto ga ne interesuje dosta stvari..cak ne zeli ni da pokusamo da mu objasnimo…jos nosi pelenu jer na ttutu ponekad izvrsi malu nuzdu..pohvalimo ga ali….ako mu neku igracku ili slagalicu pokasmo objasniti on gleda samo kako da srusi to…fond reci oko 30 ali ne koristi sve …jako malo…ne pokazuje prstom…nema strah od ljudi..jako je umiljat…majkom opsednut od kada je stigla beba..kad je uyme neko ili joj prica vice neeeeee…….idemo na bera test jer su nam rekli na timpanometriji da ima ostecenje sluha.*defektolog specijalista za slusno ostecenu decu tvrdi da on njoj ne lici na dete sa ostecenim sluhom(….nivo mu je taman deteta od 2 godine….neki put imamo utisak da nas ne rayumije….kad protestuje vristi…zavija…..kad vidi stepenice samo bi da se penje po njima…..ako mu kazemo tuta*on kaze kuka(…..ako biste nam rekli o kakvoj je knjizi rec i kako mozemo doci do nje*sta mislite o uticaju bioenergije ..
    Hvala

  • 23-11-2012
   14:54

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 0
   Autor:tanja

   Komentar:

   baš mi je neobično da postoji dete istog uzrasta koje isto kao i moj sin toliko voli autiće i kamione i sl. a moj sin osim toga voli i crtaće.mene malo to zabrinjava i što moj sin jako malo postavlja pitanja. inace mi se cini takođe da stagnira u razvoju-doduše ljubomoran je na mlađu sestru, pa iz tog razloga pravi razne bebeće gluposti. da li ste vi možda kontaktirali nekog strucnjaka da vas posavetuje.
   pozdrav…

 9. 4-11-2012
  15:34

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:sabina

  Komentar:

  Imam unuka 3. god.mu je.On je bistro,radoznalo i veoma aktivno dijete.Sa dvije god.je naučio na nošu tako da su pelene iza nas.On već veoma tečno govori i sastavlja rečenice.Zna dosta pjesmica i zna englesku abecedu.Voli da crta i boji,da se igra loptom i drugim igračkama,kockice su već prevaziđene:),svaki dan traži nešto novo.Naš najveći problem je što ga moramo tjerati da jede.On ne može sjediti dok jede,mora ustajati igrati se,tražiti vode i sl. traži samo neki izgovor da ustane od stola.Probali smo da ga ne tjeramo već da čekamo da sam traži da jede,ali to se rijetko dešava.On se stalno igra i u pokretu je i ja mislim da je to normalno za njegov uzrast.

  • 20-11-2012
   11:48

     |  reply
   Thumb up 1 Thumb down 0
   Autor:dzina

   Komentar:

   Draga gospodjo ja imam unuka od 3 i po godine isti je kao i vas i nimalo nismo zabrinuti .Nadamo se da ce i to prevazici .Ne da on nece da jede nego on jednostavno nemoze da sjedi uvijek je u pokretu . On jede ,i uporedo ili gleda neki crtic ili vozi autic.Veliki pozdrav

  • 2-2-2014
   13:58

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 0
   Autor:tanja

   Komentar:

   moj sin ima 3 god i nece da nosi ono sto mu ubucem vec sve to skida baca histerise nervira i sebe i mene obicno zeli stari koje nisu za to doba god. a ako mu izlozim i vise stvari da sam izabere ne zeli ni jednu od tih

   • 2-2-2014
    14:08

      |  reply
    Nisko ocenjeno. Thumb up 0 Thumb down 3
    Autor:tanja

    Komentar:

    Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 10. 4-11-2012
  16:48

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:verica

  Komentar:

  Imam ćerku od 3.5 god i sina od 7 meseci. Ona je zaista bila razumno i poslusno dete sve dok se sin nije rodio. Naime postala je nekako nerazumna, oponasa brata, hoce da je neko drugi hrani, obuva vodi na wc, a pritom je to sve sama radila pre njegovog rodjenja. U odnosu prema bratu ne pokazuje znakove ljubomore, ali u situacijama kada ga ja ili svekrva drzimo ili “ne daj Bože” tepamo ona pravi strasne scene tipa : zacenjivanje, ponavljanje ” ne mogu da dišem”, histerisanje itd. Dosledna sam u postavljanju granica i smatra mene autoritetom, a ne supruga, ali u nekim momentima jednostavno ne mogu da je obuzdam pa vrlo često je kaznim oduzimanjem omiljenih igračaka, odlaskom u sobu da razmisli o svojim postupcima, ali to samo trenutno da rezultat, a sutra sve isto ponovi itd. Interesuje me da li je to samo faza i hoce li proći, treba li da pustim da prodje samo od sebe ili treba odmah saseći u korenu i kakoa ??? Help

  • 24-11-2012
   22:28

     |  reply
   Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
   Autor:Branka

   Komentar:

   Draga Verice, pišem Vam kao mama dvije ćerke (3,5 god. i 4 mjeseca) i kao psiholog :) Autor: još jedna mama je dao divan i konstruktivan komentar i većina roditelja koja postupi na taj način, uglavnom riješi ovakvu vrstu problema. Ono što mislim da vrijedi znati je da Vaša ćerka nije odjednom postala “nerazumna”, već upražnjava regresivne oblike ponašanja (“oponaša brata, hoće da je neko hrani, obuva…”) koja imaju svoj cilj, a to je – pomjeranje pažnje sa brata na nju. Takva ponašanja ne vrijedi kažnjavati! Pokušajte da joj u tom trenutku okupirate pažnju nečim zanimljivim ili ignorišete situaciju. Kazna je isto vrsta odgovora na to ponašanje, čime djeca dobijaju nešto. U ovom korisnom komentaru (Jedne mame) je naveden savjet da jednom ili dav puta nedeljno izdvojite bar sat vremena za Vašu djevojčicu. Kao psiholog držim se čuvene strategije “15 posebnih minuta”, to jest, koliko god djece da imate, nastojte da im svakodnevno posvetite 15 minuta svakom pojedinacno. Tih 15 minuta ne mora biti posebno osmisljeno, ali važno je da ste sami i da zajedno nešto radite (razgovarate, prelistavate knjigu, igrate se, slažete kocke…).
   I svakako, tim što ćete je uključiti u aktivnosti oko bebe, ulićete joj samopouzdanje i “vratiti” važnost i značaj, što su unutrašnji činioci koji značajno mogu uticati na njeno ponašanje.
   Svako dobro!

   • 16-11-2014
    14:03

      |  reply
    Thumb up 0 Thumb down 0
    Autor:Dragana

    Komentar:

    Draga Branka,u Vasem postu sam procitala da ste psiholog,treba mi pomoc oko moje starije cerke za par dana4 god.Veoma je aktivna,voli da joj se cita,da se razgovara,da joj se poklanja paznja,medjutim koliko je u nekim trenucima dobro I zlatno dete,toliko je ponekad nemoguca do granice kad a I suprug I ja zelimo da iskocimo iz koze,nije jedinica imamo mladje dete od 2.5 god,sa kojom se odlicno slaze osim pokojih svadjica za igracke,veoma je pametna za svoj uzrast,visprena u odgovorima ,ali je ponekad beskrajno tvrdoglava,tacnije bandoglava da to ide u krajnosti tipa zacenjivanje od placa ,do trenutka dok ne pocne da se gusi,i naravno sve dok se ne dobije to sta ona u tim trenucima zeli,pokusavali smo svakakve mere,i slanje u sobu,oduzimanje igracke,time out,nista ne pomaze.Pretpostavljam da veliki uticaj ima I to sto je bake I deka mnogo dozvoljavaju,ali su pocele vaspitacice da se zale da je postala kao velika maza I da moraju da je teraju vise puta da uradi neke stvari,zadnja ustaje iz kreveta u vrticu,poslednje je da nije htela da radi zadatak koji im je zadala vaspitacica jer nije niko hteo sa njom da radi,da li je vreme da posetimo strucno lice ,jer ja neznam kako da pomognem svom detetu,a samim tim se I ja lose osecam kao majka,molim vas za neki savet,hvala Dragana

 11. 4-11-2012
  19:45

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Jos jedna mama

  Komentar:

  Draga Verice, ni to nije nista nesvakidasnje, ali jeste zamorno. Oponasa bebu ne bi li tako privukla Vasu paznju (misli, ako ce svi oko bebe cim zakmeci, hajd i ja malo…). Moj jedini savet je (a mozda to vec i sprovodite) je da pokusate, koliko toliko, makar 1-2x nedeljno da izdvojite bar sat vremena samo za vas dve. Znam da nije lako, da mame nemaju vremena ni da se okrenu, ali pokusajte. Otidjite zajedno do parka, grada, poslasticarnice, prodavnice… pricajte sa njom o njenim zeljama, raspolozenjima, o tome sta je radila, kako je provela (prethodni) dan u vrticu ili sa bakom, drugom decom… Sami kazete da Vam ”strategija” daje samo trenutne rezultate, dakle, treba nesto promeniti. Verovatno ste i preumorni. Ona nije umorna. Zna da je volite, voli i Vas, voli i brata, ALI, ipak vise nije jedino dete u porodici i potrebne su joj prosto ”potvrde ljubavi”. Pokusajte da izdvojite poneki trenutak samo za vas dve, neki vas zajednicki ritual kako bi ona samoj sebi potvrdila tu Vasu ljubav. Bez price o bebi, samo vas dve! Ipak imam jos jedan savet. :) Kad god ste u mogucnosti, ukljucite i nju u aktivnosti oko bebe. Nije ni to lako. Ali npr. ”Hajdemo da okupamo/nahranimo/presvucemo/prosetamo… batu”, ili ”Hajde da mu pevamo…”. Sta god, samo da se ona oseti ukljucenom kada ste oko bebe, jer, znamo svi da morate dosta biti oko nje…

 12. 16-11-2012
  01:38

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Andjelka

  Komentar:

  Draga Mirmar o kojoj knjizi je rec ?

 13. 3-12-2012
  23:55

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:amelie

  Komentar:

  Mirmar, mislim da imamo sličan problemčić. Možda je rano da to kažem, moj sin ima 2, 5 godine i sutra imamo zakazano kod logopeda u domu zdravlja (… i ja nesto sumnjam u njihovu stručnost i angažovanost uopšte… iz iskustava drugih doduše…)
  Je l nam treba uput za taj institut u Bgd, kako ste vi otišli? Zanima me i kako ste radili sa njim, kakva je ta knjiga?

 14. 27-1-2013
  09:54

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:milena

  Komentar:

  Imam sina od 3 godine ,nestasan je kao i sva deca ali to je normalno.Kod nas je problem u tome sto on obozava da nosi haljinice po kuci i da bude devojcica,brine me to njegovo ponasanje.Ovako je dobar igra se sa bratom prave haos po kuci ,voli i fudbal i video igrice ali kad mu to dosadi on nadje neku moju majicu i onda zeli da bude devojcica.Dali je ovo neki problem ili samo neka njegova igra?

 15. 25-2-2013
  12:04

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 0 Thumb down 4
  Autor:Dusa

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 16. 25-6-2013
  17:44

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:dada

  Komentar:

  Mirmar, molim Vas da napisete naziv knjige koje ste koristili.

 17. 28-6-2013
  02:22

    |  reply
  Nisko ocenjeno. Thumb up 0 Thumb down 7
  Autor: Nena

  Komentar:

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

 18. 1-7-2013
  05:54

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Tanja

  Komentar:

  Neno, to je normalna faza razvoja, veliki broj decaka izjavi cak da zeli da se ozeni mamom, a devojcica da zele da se udaju za tatu. Deci su roditelji suprotnog pola prvi ucitelji o suprotnom polu uopste i kroz ovu fazu ih treba izvesti nezno i s razumevanjem – nikako ne osudjivati ili prekorevati dete (oni zapravo uopste ne razumeju pojmove ozeniti – udati, vec cuju od odraslih ili iz bajki i misle da je to biti blizu nekog celog zivota). samo pricajte sinu da ce jednog dana sresti devojcicu s kojom ce pozeleti da bude stalno i da ce mama i tata biti presrecni zbog toga i sl.

 19. 11-9-2013
  13:19

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 0
  Autor:Milena

  Komentar:

  Moje dete ce sad 4 godine, devojcica i jako je nemirna. Ceka da je ne gledam da bi napravila glupost. Takodje je i veoma destruktivna. Puno paznje joj se posvecuje, ali sve to kao da je uzalud. Sta da radim?

 20. 12-9-2013
  10:04

    |  reply
  Visoko ocenjeno. Thumb up 4 Thumb down 0
  Autor:Popovic Ruza

  Komentar:

  hranitelj hiperaktivnog deteta
  gledajuci kako se majke zale na nestasnu decu, resih da se i ja javim, imam dete koje ne cuje, kad to kazem ne mislim bukvalno ,znaci apsolutno me ne cuje kada ga opominjem ali sa tim jednostavno ne prestajem jer on ne prestaje da cini gluposti , svud ga ima radi ne moguce stvari , ja ne stignem da kazem ne on je vec uradio sve sto ne treba , unese mi zabu u kucu u svom dzepu ukljuci mikser sa kojim samo sto sam zavrsila i po celoj kuhinji isprska ostatke na viljusci . Pise gde god stigne, cepa ,svega se dokopa da ne mogu okom da ga propratim. Apsolutni uzas, uzas, u vrticu nas nisu hteli , izbacivali su nas , pa cak i u predskolsko su nam uskracivali boravak ,primali nas samo na dva sata i to stopovali vreme ako smoo stigli 10 minuta ranije ,vaspitacica mi se obracala da dodjem tih 10 minuta ranije po njega, cak nam je stalno menjala vreme boravka te dodjite u 10 , te u 9 pa u pola osam a deca dolaze od 8 kao i ona , da bi moje dete bilo samo u sobi ili eventualno sa pomocnom. Uvek je bio dezurni krivac,niko ga nije hteo. On je imao dobre i lose dane .Zapravo se ne moze reci da je dobar vec samo nesto bolji u odnosu na njegove nemoguce misije.Sta sam htela da kazem , hiperaktivno dete nije dete koje je zivahno, vec ono kada Vas ne cuje , nema paznju ne zadrzava se u igri duze od minuta vec kako ja to kazem zuji kao muva zunzara i nikako se ne zaustavlja.Moj mali moze das trci satima da zastane samo na neki sekund i da nastavi da trci satima.U tom trcanju ne gleda kud ide i zakuca se u zid .U skoli je veoma tesko da sedi pa ispod klupe u vazduhu vozi bicikl nogama ,kuci dolazi sav mokar . Sa decom se ne slaze jer ih jako smara pa ga izbegavaju.Nisu nas ni u skoli hteli ali srecom imamo divnu ,najdivniju uciteljicu koja ima mnogo razumevanja pa nekako izlazimo na kraj,uz pomoc leka koji uzimamo jer verujte da nije leka ne bi mogao da pohadja skolu u redovnom odeljenju.Dakle majke sve one koje imate zivahnu decu budite srecne jer to nije hiperaktivnost.

 21. 28-10-2013
  15:28

    |  reply
  Thumb up 3 Thumb down 2
  Autor:ANA JELOVICA MARINKOVIC

  Komentar:

  IMAM DETE KOJE IMA 4 GODINE I JOS UVEK TOKOM NOCI KORISTIMO PELENE.DA LI JE TO NORMALNO?

 22. 5-11-2013
  08:49

    |  reply
  Thumb up 2 Thumb down 3
  Autor:Aleksandra

  Komentar:

  Moje dete ima 4 godine i ne zna sam da obuce i svuce gornji deo,duks ili majcu. Sa dve godine je znao sve boje,zna da broji na dva jezika i mnogo toga sto njegovi vrsnjaci ne znaju ali problem imamo oko oblacenja i svlacenja,uspanici se kad krene sam i place dok mu se ne pomogne. Vaspitacice se zale da samo on ne zna to od cele grupe. Mislim da preteruju i bojim se da druga deca pocnu da ga ismevaju. Da li je to veliki problem sto nije do sada savladao presvlacenje?

 23. 4-12-2013
  13:46

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 1
  Autor:mio-mao

  Komentar:

  pozdrav svima! Imam decaka od 2 god i 7 meseci,i curicu od 1 god. I 6 meseci.Problem je sa decakom,jako je hiperaktivan,nestasan,itd.Sa 11 meseci je znao da izgovara vise reci,da obraca paznju,itd.prohodao je 7 dana po prvom rodjendanu.Po rodjenju sestre pocinje da se povlaci u sebe,postaje ljubomoran,reci pocinju da se gube,jako malo je ocnog kontakta,hiperaktivan je i dalje,ne zanimaju ga druge igracke osim cevi od usisivaca,i tako nekih prostih igracaka.Zna sam da pokaze kad treba na wc,preko dana nema pelene.za igru sa drugom decom je nezainteresovan,uporedjujuci oba deteta sestrica napreduje odlicno.Sta da uradim,dali postoji kakva knjiga,savet bilo sta??? Pozz od zabrinutog tate

  • 4-12-2013
   21:51

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 1
   Autor:redakcija

   Komentar:

   Postovani zabrinuti tata, za Vas smo konsultovali pedijatra dr.Gorana Vukomanovića sa Univerzitetske klinike u Tirošovoj a koji piše i na sajtu http://www.mojpedijatar.co.rs/. Ono što nam je odgovorio je sledeće:
   “Starije dete MORA da vidi logoped! To je prvi korak. Drugi korak, kao i ostale, će dobar logoped da preporuči, ali je jasno da da detetov razvoj govora i socijalizacije zahteva stručnu procenu. To na treba odlagati jer se detetu MOŽE pomoći.”
   Sve najbolje!

 24. 5-12-2013
  21:32

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Ivana

  Komentar:

  Pozz svima!!Imam sina 5,5 godina i cerku 3 god.Sin se stalno stiska i nece da ide na nosu da kaki.To radi svakodnevno.Nekad prestane po mesec dana pa onda opet pocne.Stiska se a kada ga pitam da li mu se kaki on kaze ,,Ne”.Probali smo na sve nacine da ga odviknemo ali ne vredi.Inace ,imamo dobar brak ni on ni sestra nisu liseni paznje niti bilo cega drugog.Molim da mi pomognete jer vise ne znamo sta da radimo.Hvala

  • 6-12-2013
   11:13

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 0
   Autor:redakcija

   Komentar:

   Draga Ivana, pitali smo za savet dr.Gorana Vukomanovica sa Univerzitetske klinike u Tirsovoj koji vodi i sajt http://www.mojpedijatar.co.rs/ i on nam je odgovorio sledece:

   “Tu nema čarobnog saveta! Jedini način je da se nežno, strpljivo i uporno priča sa detetom. Naprosto nema drugog puta, a za to treba mnogo strpljenja i upornosti.”

 25. 6-12-2013
  14:15

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:AllEyesOnMe

  Komentar:

  Nova godina je. U paketic dodajte sedalicu za WC-skoljku.Kao -sad vec moze sam u toalet. Bez ikakvih objasnjenja o razlozima i ocekivanjima. Porazgovarate sa decijim psihologom o skretanju paznje. Decko je veliki i shvata kada kazete da mu moze biti lose od stiskanja, a konstatuje: 1.da to okupira Vasu paznju , 2. da mu od od stiskanja NIJE lose – bar po onome sto on oseca (ne boli ga stomak, nije mu muka…). Kod njega je Vasa prica izgubila na istinitosti .Ne “drzi vodu”. Mozda biste mogli da pronadjete nekompromitovani autoritet. Pedijatar,npr. moze porazgovarati sa njim i objasnti mu sta se dogadja u organizmu. Ako je razgovor u cetiri oka malisan se moze osetiti uvazenim i pozeleti da pokaze ozbiljnost. Vi prosto uvek recite:- Meni se to ne dopada. Hajde da se igramo… , radimo…, pomozi mi… , hoces… – i skrenite temu. Ne stedite hvale kad pokaze zrelost ili savlada novu vestinu, a stiskanje ignorisite. Tako mu pokazujete kakvim ponasanjem okupira paznju, a kakvom ne dajete nikakvu vrednost. I dodajte svakog dana bar jos petnaestak minuta preterane bezuslovne neznosti sa sve “pile mamino” i “srculence moje”. Najlepse je biti maleni mamin decacic , ubedite ga da odrastanjem to nece izgubiti .

  • 6-12-2013
   14:50

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 0
   Autor:AllEyesOnMe

   Komentar:

   A, da jos ovo. Razmislite da li postoji neki uzrok bolnog iskustva tipa: bolno crvenilo, tvrda kaka, neudobna nosa ( nas slucaj ! trebalo je docekati da nam otkrije , a posle ubediti da proba drugi “model”) … Mozda se nekad ukakio pa se postideo…Svako trazi drugacije resenje. Ili jednostavno ne zeli da prekine zanimljivu aktivnost … Moj klinac ce se upiskiti dok traje dozvoljeni termin za kompjuter. Greska moja: nisam dogovorila na vreme pravila, pa sad prinosim nosu, brisem stolicu i prepirem se.

 26. 20-12-2013
  00:53

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:Jeka

  Komentar:

  Pozdrav svima! Imam devojcicu 3 ,5 god. Prava mala pricalica, obozava da se igra, voli ziivotinje… Na nosu se naucila sa nepune 2 godine. Pre godinu dana krece da izbegava da kaki, stiska se cak i po nedelju dana. Pokusala sam razgovorom, nagradjivanjem pa cak i de je kaznim. Nekad bi imalo uspeha ali sada mesecima to nema efekta. U razgovoru sa pedijatrom, dobila sam odgovor da dete trazi paznju na taj nacin. Pored kucnih obaveza, ceo dan provodim s njom.
  Cula sam da je to prolazna faza u odrastanju deteta, ali koliko to moze da traje?
  Da li postoji neki nacin da prevazidjemo ovu krizu?
  Unapred zahvalna.

  • 22-12-2013
   06:19

     |  reply
   Thumb up 0 Thumb down 0
   Autor:tanja

   Komentar:

   Draga Jeko, moj sin uskoro puni tri godine. Isto je rano poceo da koristi nosu, ali zbog selidbe, promene vrtica i mog povratka na posao kad je imao 26 meseci, javila se regresija – nosu je koristio, ali desavale su se nezgode cesce nego u pocetku. Pre 2 meseca, moj muz je bio odsutan 3 nedelje, sluzbeno, i ja sam ostala sama s njim (inace, obozava tatu i mnogo vremena provode zajedno) i tad je poceo da izbegava da kaki i poceo da se stiska. I mi smo sve pokusali: objasnjavali, molili, pomagali, ali tek sad, posle 2 meseca, polako pocinje da se opusta i to tako sto, kad primetimo da mu se ide, skinemo ga samo u gacice ili golog i samo tad hoce da potrazi nosu. Ako ga ostavimo u pantalonama, odbija i porice da mu se kaki.
   Citala sam neki clanak o tome kako je to izvesna vrsta straha od odvajanja – ne mogu da imaju kontrolu da li ce da se odvoje od mame i tate, ali imaju kontrolu da se odvoje od kake koju dozivljavaju kao deo sebe. Ne znam da li je to tacno, ali je vrlo naporno za roditelje jer ponekad smo morali ceo dan da se ubedjujemo s njim – gde god da krenemo i sta god da bismo planirali da radimo, on svaka dva minuta sedne (ma gde da se nalazimo) i stiska nozice prema sebi i tako dok, valjda, ne prestane da oseca nagon. Nadam se da cete i vi uskoro naci neko resenje i bilo bi dobro da jos neko podeli iskustvo jer se ovo ocigledno desaava vecem broju dece. Pozdrav

 27. 9-3-2014
  14:50

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 3 Thumb down 5
  Autor:Novak

  Komentar:

  Ja sam ponosni tata divne devojcice koja ima 3,5 godine. Od malena je razumno i dosta poslusno dete. Sa manje od godinu i po je naucila na nosu, sa manje od 2 godine je znala sva slova, brojeve, boje, vecinu zivotinja (umela je da ih prepozna na potpuno razlicitim slikama), znala je osnovne stvari cak na lap topu, igrala se na Androidu (preko aplikacije je i ucila slova i po 2 reci uz svako slovo, a imala je i razne igracke sa srpskim izgovorom). Sa 2 i po godine je znala da napise ili otkuca u WORD-u (ona ga zove mail) svoje ime, mama, tata (naravno, ne zna da cita, vec je ona to verovatno napamet naucila). Odavno igra Ne ljuti se covece, sve nas dere u makau (igra sa kartama), a pocecemo da ucimo sah uskoro. Zna jako puno pesmica, i po pravilu na predstavama koje vrtic organizuje nastupa prva. Svima u zgradi se od trece godine javlja sa Dobro jutro, Dobar dan itd. Ali, sve to meni nije bitno, sve to nije kasno da se nauci ni sa 5, 6, 7 godine, vecina ovih stvari su pitanje memorije. Ono sto je meni najbitnije jeste da ona strahovito dobro povezuje stvari, razume i izvodi slozene zakljucke, sto je po meni pokazatelj stepena razvijenosti intelekta kod deteta. Druga bitna stvar je sto ima izrazeni gen za porodicu, za sve pita i brine, i to od malena. Kad izadje sa bakama i dekama, stalno vodi racuna da su svi tu, da neko ne izostane. Konacno, kada dodju deca kod nas, iako je za sada jedince, sve voli da podeli i svakoga da ponudi. Trudili smo se da je tako vaspitavamo kroz igru, ali ona je toliko poslusna i razumna (nije ona nikakav robot, daleko od toga, ima veoma izrazeno svoje ja – pa lavica je u horoskopu) da je nju zaista lako vaspitavati. To malo nestasluka koje ima – pa meni je to posebno slatko, jer ipak ona je samo dete!

 28. 10-5-2014
  18:18

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:gordana

  Komentar:

  Mirmar da li mozete da kazete o kojoj knjizi je rec. Imam isti problem, zivim u Nemackoj i porebna mi je ta knjiga. Pozzzz

 29. 15-9-2014
  15:41

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:nemanja

  Komentar:

  Mirmar,da li možemo da dobijemo naziv knjige,hvala unapred

 30. 15-9-2014
  18:31

    |  reply
  Thumb up 0 Thumb down 0
  Autor:nemanja

  Komentar:

  Mirmar,da li možete da nam pošaljete ime knjige,hvala unapred

 31. 20-10-2014
  10:33

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:Jelena

  Komentar:

  Dragi moji,
  imam trogodisnjeg sina Nikolu, koji je rodjen u 7. mesecu trudnoce sa 1kg i 200 grama tezine. Niksi je sada dobro, mada je jos sitan, prica, broji i na srpskom i na engleskom do 10. Ima strabizam, to pratimo. JEDINO STO NE UMEM DA RESIM JE KAKO DA GA NAUCIM NA NOSU. POMOZITE!

 32. 24-1-2015
  00:04

    |  reply
  Thumb up 1 Thumb down 1
  Autor:Natasa

  Komentar:

  Pozdrav ,umam sina koji za dva meseca puni 3 godina ,on je prava sveznalica,pored svega on sve boje ,brojeve ,mnogo reci poput dobar dan ,jutro vece izgovara na engleskom,speluje slova bolje nego srednjoskolci,imam osecaj kad da zivimo u engleskoj ,niko ga je forsira on to sam naucio zna reci na engleskom vise od mnogih u 5 razredu sigurno

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama