Priprema hrane za bebe

U prvoj fazi uvođenja čvrste hrane važno je da pripremljena kašica ne bude preterano gusta, da nema gromuljice već da bude mekana i glatka kao ređi pire. Ovakve piree je veoma jednostavno pripremiti a na tržištu postoje i različite vrste miksera i mini robota koji ceo proces još više pojednostavljuju. Najbrže i najjednostavnije su električne mešalice i sokovnici. Dovoljan je i jednostavan mikser ali, ako imate mogućnosti, možete se odlučiti i za ceo komplet blendera multi-praktik. Cene dosta variraju i isplati se da se prošetate po različitim prodavnicama. Multi praktik procesori dobro rade ali uvek proverite da li je hrana dovoljno isitnjena pre nego što je ponudite vašoj bebi.


Ručni mikseri su odlično rešenje jer su lakši za pranje a ako više volite da napravite pire ručno onda su cediljka i sito za gnječenje krompira podjednako adekvatni i jeftiniji od bilo koje druge varijante.


Higijena


Bebe mogu lako da se inficiraju, zbog toga je važno da celokupna oprema bude temeljno očišćena pre upotrebe.


Važni koraci:


 • Uvek operite ruke pre kontakta sa hranom ili aparatima koje koristite
 • Ukoliko dete ima manje šest meseci, svi predmeti (flašice, kašičice i činijice) bi trebalo da budu sterilizovani na uobičajen način (otkuvavanjem u većoj šerpi punoj vode oko 25 min. ili potapanjem u hladnu vodu koja sadrži posebnu tečnost ili tableti za sterilizaciju)
 • Velike predmete kao što su cediljka, nož, daska za sečenje, šerpica, blender, varjača i sl. treba politi ključalom vodom.
 • Kada je hrana skuvana prekrijte je poklopcem ili tanjirom i prebacite u frižider što pre moguće. Hranu ne treba ostavljati duže od 1½ sat na sobnoj temperaturi pre odlaganja u frižider ili zamrzivač.Važno: nemojte nikada koristiti sudove korišćene za kućne ljubimce. Odvojite posebni otvarač konzervi, viljušku i tanjir za vašeg ljubimca i budite sigurni da ih svi ukućani poznaju.

Prethodno: Prelazak na čvrstu hranu Sledeće: Podgrevanje hrane za bebe

VN:F [1.9.3_1094]
Ocena: 8.0/10 (glasova: 10)


1 komentar za “Priprema hrane za bebe”
 1. 17-12-2012
  15:19

    |  reply
  Popularna rasprava. Šta vi mislite? Thumb up 7 Thumb down 7
  Autor:Dora

  Komentar:

  zdravo svima :)imam bebu koja ce za 10 dana da napuni 4 meseca i na zadnjoj kontroli imali smo 6 kg.receno nam je da uvedemo sokice i da pocnemo sa kasicama.Mene interesuje koliko da joj dajem sok ilu kasicu?da li je posle toga dojim? Unapred zahvalna

Ostavite komentar
PRIJAVITE SE ZA NEWSLETTER

Budite u toku sa najnovijim temama i promocijama